Mandag ankom første trailer med veggelementer. Neste kjøretøy ventes torsdag.

- Nå er vi i gang, sier byggeleder Bernt Krogh tilfreds.

Først heises soveromsfløyen på plass, deretter står kafé og restaurant for tur. Totalt er den nye fjellstua 1000 kvadratmeter, så byggearbeidet kommer til å ta litt tid.

Veggelementene kommer fra fabrikker i Østerrike, Tyskland og Norge. De består av massivtre med trefiberisolasjon og vil verken inneholde mineralull eller plast. Treelementene blir produserte etter østerriksk modell av Holz 100 Norge i Braskereidfoss i nærheten av Hamar, og firmaet står for monteringen. I tillegg vil bygningen få vinduer med svært god isolasjonsevne fra NorDan på Moi.

Kjerneved

Når veggene er heist på plass, skal taket opp. Det skal bygges av malmfuru fra Materialbanken på Røros, etter sigende trærne som vokser senest her til lands. I 90 år har furutrærne stått i skogen. Verken veggene eller taket på Preikestolen Fjellstue skal behandles.

Montasjeteamet for veggelementene består av sju personer. Når disse er ferdige med sin del av arbeidet begynner 4-5 tømmermenn på tak og isolasjon. Når skallet er på plass overtar elektro, ventilasjon, automasjon og andre installatører.

Foreløpig tør ikke byggelederen anslå når fjellstua kan åpnes for turistene som besøker Preikestolen, bedrifter på blåturer og andre som vil ta det nye «hotellet» i øyesyn.

- Men jeg vil tro at det blir åpning i sommer, sier Krogh.

Byggestarten er forsinket. Det har tatt mer tid å kvalitetssikre tegningene enn antatt på grunn av store krav til nøyaktighet.

Base Camp

Stavanger Turistforening har mer på gang ved Refsvatnet. Det skal lages såkalt base camp hvor klasser på leirskole og andre kan overnatte. Noen kan sove i en hytte høyt opp i et tre. Tre andre hytter skal henges i en fjellvegg, stå i en steinrøys, samt ved Refsvatnet.

- Vi har begynt på trehytta og er ferdig med skjelettet til hytta som skal monteres i fjellveggen. Hyttene ved vannet og i steinrøysa er på tegningsstadiet. Det er mye arbeid igjen og vi blir ikke ferdig med alle før neste høst, etter åpningen av fjellstua, opplyser Bernt Krogh.