Reiser til USA med ny, gammel historie i sekken

- Deler av utvandrerhistorien må skrives om, hevder forfatter Hans Gustav Andersen. I fire år har han forsket og skrevet bok om Restauration.

EGERSUND: Andersen har modellbåtbygging som hobby. Han var i gang med å bygge Restauration da han fant ut at det nesten ikke eksisterte skrevne fakta om båten.

Ingen visste de riktige målene på det berømte skipet eller hvor båten var bygd.

Hans Gustav Andersen tok skjeen i egne hender. Han begynte å granske skipets historie. Etter hvert hadde han skaffet seg så mye informasjon at det kunne bli bok av det. Neste skritt var avtale med Dreyer Bok.

- Interessant å se at tidligere fastslåtte fakta ikke er så riktige likevel, sier han.

For eksempel ble båten solgt i New York i november 1825. Tidligere historie sier den ble solgt for å betale en bot utvandrerne fikk ved ankomsten til New York 9. oktober 1825. Dette er feil. Lars Larsen Jeilane fra Stavanger solgte båten for 400 dollar, uten skumle hensikter, fikk Andersen vite fra originale dokumenter i USA.

Ingen vet for øvrig hvem som kjøpte båten og hvor den havnet etter eierskiftet.

Skipsreder Thophilius Bowitz i Egersund fikk Restauration bygd i Hardanger i 1802. Han brukte skipet i østerssjøfart, fraktet fisk fra Norge og korn tilbake til Norge. I 1815 havarerte skipet utenfor Egersund og ble slept til kai i byen.

I fem år ble skipet grundig restaurert og påbygd etter havariet. Da arbeidet var ferdig, fikk skipet navnet Restauration.

9. mai 1825 seilte Restauration mot Stavanger for videre seiling til USA. Kvekerne hadde kjøpt båten og skulle bruke den til utvandrerskip. 4. juli 1825 dro den fra Stavanger med 52 mennesker om bord.

I fire år har Hans Gustav Andersen gransket historien.

- Mye fant jeg i statsarkivet, sier han. - Enda mer fikk jeg fra en lærer i Jondal i Hardanger. Han var opprinnelig båtbygger fra New Zealand og hadde forsket mye på Restauration for 10 år siden. Men heller ikke han hadde klart å finne målene på skipet.

Onsdag drar Andersen til USA for å holde foredrag om historien i Slooper Society i Napa, to mil fra San Francisco. Medlemmene i Slooper Society er etterkommere av de tidligere norske kvekerne. Navnet Slooper kommer av det norske ordet slupp, betegnelsen på en båt.

Andersens bok om Restaution kommer på det norske markedet i august.

randi.mydland@ aftenbladet.no

Les også

Siste fra Lokalt

Siste nytt

Siste 100 saker