Sandnes ikke med i storbykåring

Stavanger kommer på delt fjerdeplass i en kåring av den norske "storbyen" med best omdømme. Kåringen er laget av Opinion i samarbeid med Kommunal Rapport - og sier ingen ting om Sandnes.

Trondheim topper kåringen og er dermed den norske byen som har best omdømme. Bergen kommer på annenplass, mens Tromsø er nummer tre. Stavanger deler fjerdeplassen med Kristiansand.

Fredrikstad har sjetteplassen, mens Oslo er nummer syv. Drammen innehar jumboplassen.

Stavanger scorer særlig godt på arbeidsmarked, hvor byen havner på annenplass etter Oslo. Målingen dreier seg - ifølge Opinion - om omdømmet til landets ti største byer. Sandnes er imidlertid ikke med, mens Skien og Drammen er inkludert i undersøkelsen.

- Jeg beklager at Sandnes ikke er med. Det er kun fordi jeg ikke visste at Sandnes var en by. Jeg trodde det «bare» var en kommune. Det er flere stor kommuner som ikke er med. Den største er Bærum. Det at vi ikke visste at Sandnes er en by, sier kanskje også litt om hvor kjent Sandnes er som by i folks bevissthet , sier konsulent Hans Petter Skogstad i Opinion.

Norge har i utgangspunktet ingen storbyer. I internasjonal sammenheng er selv Oslo for en landsby å regne. Politikere og byråkrater har likevel i en del sammenhenger brukt storby-begrepet om de åtte eller ti største norske byene. Sandnes har tidligere opplevd å bli «satt på gangen» når ordførere fra storbyene har møtt viktige politikere og byråkrater i Oslo. Da daværende kommunalminister Erna Solberg (H) senhøsten 2001 sammenkalte ordførerne fra landets åtte største byer for å diskutere storbyenes ønsker og utfordringer, ble Sandnes og Skien ikke invitert. Det ble begge byenes ordførere lettere fornærmet for.

Sandnes er uansett større enn både Skien og Drammen - og skulle uansett hvilket kriterium man legger til grunn, vært med i kåringen Opinion og Kommunal rapport gjorde.

Arbeidsmarked, toleranse, utdanningstilbud og hvordan byen blir styrt, er noen av temaene respondentene har blitt spurt om. Folk fra hele landet er spurt.

Stavanger ligger langt bak de veletablerte universitetsbyene Oslo, Bergen og Tromsø i forhold til hvordan nordmenn vurderer utdanningstilbudene i de ulike byene. Men Stavanger ligger langt foran Kristiansand på utdanningsområdet.

I forhold til toleranse scorer Stavanger ikke særlig høyt, og bekrefter dermed muligens mytene som verserer om byen som en del av bibelbeltet hvor toleranse ikke står spesielt sterkt.

arvid.berentsen@aftenbladet.no

Les også

Siste fra Lokalt

Siste nytt

Siste 100 saker