– Dette var morsomt – en slik opplevelse har man bare hvert 15. år, sier den heldige finneren, omgitt av beundrende kollegaer fra Rygene og Thy-Mors metalldetektorklubber.

Fodnes løfter opp gullfunnet som består over et par ringer flettet i hverandre.

– Når tror du den er fra? spør en.

– Fra før de begynte med penger som betalingsmiddel. Jeg tipper eldre enn vikingtid, kanskje 6-700 år etter Kristus.

– Den er sikkert verdifull. Jeg gjetter at den veier 6-7 gram, sier Jørg Eirik Waula, direktør for Utstein Kloster, som følger nøye med i hva som skjer. Denne helgen huser klosteret 27 metallsøkere som skal saumfare markene for metallgjenstander.

Arkeologisk museum

Nå har ikke metallsøkerne tenkt å putte funnene i lomma og stikke sin vei. De samarbeider med Arkeologisk museum.

– De siste 10 år har museumsverdenen akseptert oss. Vi ses ikke lenger på som sjarlataner og skurker, ler Peder Laursen fra Jylland.

– Alt som kan dateres før 1650 er automatisk fredet og blir det offentliges eiendom, sier Waula.

Det er metallsøkerne innforstått med. De nøyer seg med æren for verdifulle funn og godtar at gamle gjenstander blir levert til Arkeologisk museum.

– Det er av uvurderlig betydning hva metallsøkerne finner, sier arkeolog Olle Hemdorff til Aftenbladet.

– De siste årene har de oppdaget mye vi aldri ellers hadde funnet.

Sølvmynt

Litt senere står Hemdorff ved et bord under de høye trærne ved den hvitkalkede klostermuren. I den vakre vårværet har metallsøkerne samlet seg rundt museumsmannen for å vise fram formiddagens funn.

– Dette var da en fantastisk sølvmynt med en stor overflate. Tenke seg til, man kan ennå se perler i ornamentikken. Denne fant du vel fordi mynten lå flatt i jorda, ikke oppreist, sier han til René Riber Larsen fra Jylland.

– Å nei, metalldetektoren reagerer uansett, svarer den stolte finner.

På myntens ene side synes bildet av Sankt Georg som seirer over den onde drage. På baksiden finnes dateringen 1521.

Årstallet får Waula til å si:

– Klosteret ble angrepet noen år senere av Christoffer Rustung, en slags statsautorisert sjørøver. Han skal ha jaktet på en kiste med verdifullt innhold. Kanskje mynten stammer fra den episoden.

Overveldet

– Nei, nå må jeg passe hjertet mitt, utbryter Hemdorff. Han blir fra seg av overraskelse og beundring da han får plastposen med den doble betalingsringen i gull mellom hendene. Hvem fant denne?

– Bjørn Fodnes på Anders' matrikkel, svares det. Metallsøkerne skyver fram den heldige finneren. Hemdorff gir ham et solid håndtrykk til takk.

– Det er ikke mange steder i Europa man har funnet slikt betalingsgull. De la gullet i ringer og hadde det i pungen. Jeg tør ikke si om dette eksemplet er fra jernalder eller vikingtid. Neppe fra bronsealder, funderer arkeologen.

– I Danmark har slikt gull vært lettere å finne i nærheten av gamle boplasser. Men her i Norge, og i Rogaland, skjer det ytterst sjelden. Dette er fantastisk.