• Her er en av reklamesnuttene som ble sendt på TV Vest

    Denne reklamen var utgangspunktet for en lang kamp mellom TV Vest og den norske stat.

    VIDEO:

  • FOTO: Jarle Aasland

Ja til politisk tv-reklame:

TV Vest-seier i Strasbourg

Et enstemmig dommerpanel i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ga i dag TV Vest medhold i sin klage mot den norske stat om retten til å sende politisk tv-reklame.

– Utrolig kjekt og ikke minst oppløftende, sier en fornøyd Per Fjeld, tidligere sjefredaktør for TV Vest og nå redaktør for levende bilder i Aftenbladet multimedia, etter dommen ble kjent torsdag formiddag.

Krenker ytringsfriheten

Etter en årelang kamp om retten til å sende politisk reklame på tv, har endelig TV Vest, nå en del av Aftenbladet multimedia, vunnet fram i Strasbourg.

Menneskerettighetsdomstolen kom til at forbudet mot politisk tv-reklame krenker ytringsfriheten, til tross for svært forskjellige regler om politisk fjernsynsreklame i Europa.

Dommen er enstemmig.

– Det var spesielt gledelig at beslutningen er enstemmig, sier Fjeld og understreker at det hører til sjeldenhetene.

Fjeld har siden rettsaken i Strasbourg i juni i år hatt en god magefølelse med tanke på dommen, men sier samtidig at han var innstilt på at avgjørelsen kunne gå begge veier.

LES OGSÅ: – Vi fikk fram våre synspunkter på en god måte

Lovendring

– Hva betyr denne kjennelsen?

– Det må utløse en prosess som må endre norsk lov på dette området.

– Får vi politisk reklame på tv i høstens valgkamp?

– Det er jeg usikker på. Når det er sagt, er ikke det det viktigste for oss. Ytringsfrihet er ikke sesongarbeid og derfor er det ikke så viktig for oss når, men at, det kommer en lovendring.

– Så du er sikker på at staten gir etter for kjennelsen?

– Det må først og fremst staten svare for, men kjennelsen er så klar i vår favør at jeg mener det er mye som skal til for at de anker dagens dom videre til Storkammeret i Strasbourg, understreker Fjeld.

Paradoks

For Fjeld og hans redaktørkollega Sven Egil Omdal har det vært en prinsippsak av tv-mediet ikke forskjellsbehandles fra blant annet aviser og internett, der det ikke er forbud mot slik reklame.

– Dette handler ikke om penger, men om likebehandling, påpeker redaktørene.

Tidligere TV2-sjef Kåre Valebrokk sendte i sin tid tv-reklame for Frp. Kort tid etter mottok han i likhet med Fjeld en bot fra Medietilsynet. Valebrokk valgte å betale boten.

Etter TV Vest-seieren i Strasbourg har Valebrokk tro på at reklemforbudet ryker, og støtter Fjeld og Omdal i at forbudet ikke handler om penger, men om prinsipp. Han mener i likhet med Fjeld og Omdal også at det er et paradoks at det er tillatt å sende politisk tv-reklame på internett, men ikke på tv-skjermen.

LES HELE DOMMEN FRA STRASBOURG

SE OVERFØRING AV RETTSAKEN I STRASBOURG HER

Den norske stats advokat, prosessfullmektig Henning Harborg, ønsker ikke å kommentaere dommen overfor Aftenbladet.

– Ring Kultur -og kirkedepartementet, svarer en ordknapp Harborg når Aftenbladet ber han kommentere kjennelsen.

Harborg sa i sin prosedyre i Strasbourg at han frykter amerikanske tilstander om Norge velger å åpne opp for politisk reklame på tv.

Klokken 15.00 holder Trond Giske en pressekonferanse på Stortinget om dagens TV Vest-seier.

Les også

Siste fra Lokalt

Relaterte bilder

Redaktør Per Fjeld og sjefredaktør Sven Egil Omdal fulgte begge rettsforhandlingene i Strasbourg i juni. FOTO: Kristin Skodje Pedersen

FOTO: Kristin Skodje Pedersen

FOTO: Pressebilde

Siste nytt

Siste 100 saker