Internasjonale forbindelser. Korte avstander. Et kompakt sentrum. Tradisjoner. Matkultur. Arrangementserfaring. En smittende dugnadsånd.

– I tillegg har både politisk ledelse og næringsliv i Stavanger by og hele Rogaland fylke bidradd langt utover det som kunne forventes, rapporterer Eyvind Hellstrøm, president for Bocuse d'Or Europe 2008.

Det er de første to dagene i juli byen skal være vertskap for kokkenes EM, Bocuse d'Or Europe; 20 kandidater, dommere, supportere, publikummere og bransjefolk som skal prege kulturhovedstaden.

«Annonse»

– Paul Bocuse har opplevd og sett det meste. Nå ønsker vi i arrangementskomiteen å gi ham en gave han aldri vil glemme. Dessverre er ikke gaven vanlig handelsvare, men er helt avhengig av en sponsor og vertskap, annonserer Hellstrøm: En helikoptertur til en oljeplattform med et sveip over vakker rogalandsnatur.

Selv opplevde Hellstrøm å bli fløyet ut i Nordsjøen for ti år siden. På returen fløy de over Lysefjorden og Preikestolen. Turen er blant høydepunktene også i Hellstrøms snart 60-årige liv.

Trekning

Onsdag, 7. mai møter arrangementskomiteen og dommerne mediene i Stavanger. Da vil de trekke hvilke 10 kandidater som skal konkurrere hver av de to mesterskapsdagene.

De fleste kandidater foretrekker å bli trukket ut som sistemann siste dagen. Å være den første som presenterer første dagen, regnes som maks uflaks.

– Betyr det egentlig noe som helst for fem av kandidatene som er forhåndsuttatt?

– I høyeste grad. Dommerne får sine førsteinntrykk av kandidatene. Og de skal alle videre til Lyon: Viser du den rette innstillingen, jobber strukturert og organisert, vil dommerne merke seg navnet ditt. Slurver du, har du kanskje forspilt VM-sjansene også.

Det siste er han ikke ett øyeblikk engstelig for. Kandidatene vil garantert anstrenge seg for å vinne: Bocuse d'Or trigger konkurranseinstinkt på høyeste nivå, fastslår Hellstrøm.

Norges kandidat, Geir Skeie, nyter fordelen av Sven Erik Renaas plassering i 2007. Skeie går uansett videre til VM sammen med utsendingene fra Frankrike, Danmark, Sverige og Sveits.

Innskjerping

Kritikken etter forrige Bocuse d'Or har ført til endring av regelverket. Dagen etter konkurransen i 2007, som endte med fransk seier, skrev den tyske avisen Die Welt: «Gourmet-Skandal:
Ist der weltbeste Koch wirklich ein Franzose?» (Skandale: Er verdens beste kokk virkelig franskmann?)
Avisen refererte kilder som så hel- og halvfabrikata bli brakt inn i den franske vinnerens boks etter konkurransestart, i strid med reglene. Svenske og danske medier brakte nyhetsoppslag om skandalen. I Danmark ble sølvvinner Rasmus Kofoed utnevnt som VMs moralske vinner. Men kravet om omkamp ble avvist.

Eyvind Hellstrøm bekrefter at han deler synspunktet, at vinnerens presentasjon neppe lar seg forberede på fem timer.

– Det gode som har kommet ut av episoden, er at reglene er blitt mer konkret utformet; mindre blir overlatt skjønn. Påstander om juks har versert mange ganger, men nå håper vi ved grundigere forskrifter å rydde opp én gang for alle, legger han til.

Typisk norsk å vinne

Lokalt lam og laks blir EMs hovedråvarer. Tidligere har norske produkter blitt brukt under VM i Lyon flere ganger. Til stor ergrelse for andre nasjoner.

I den ferske, danske boka «Infernoet i Lyon», skrevet av matskribent Svend Rasmussen i Berlingske Tidende, blir det flere ganger vist til koblingen mellom råvareleveranser og norske medaljer i Bocuse d'Or.

– Jeg har hørt påstanden fra svenskene også. Men den har ingen rot i virkeligheten, fastslår Hellstrøm. - Norges renommé i toppen skyldes den flotte innsatsen kandidater og støtteapparat har lagt ned i 20 år.