• For to år siden ble Per Fugelli bøtelagt for å ha skutt havørnunger på Røst. Nå etterforskes han for ulovlig skyting i et naturreserat på Jæren.

- Politiet nedprioriterer Fugelli-etterforskning

Naturvernere refser politiets etterforskning etter at professor Per Fugelli ble anmeldt for ulovlig skyting i naturreservat på Jæren.

Det var Naturoppsynsmannen i Rogaland som på sensommeren i fjor politianmeldte professor Per Fugelli for skyting ved Orrevatnet i Rogaland. Innsjøen er ett av Norges viktigste våtmarksområder for fugler, og et nasjonalt vernet naturreservat. Fugelli er blitt etterforsket. Men politiet har - snart ett år etter anmeldelsen - ennå ikke avgjort om ytterligere etterforskning må til, eller om saken er klar til å bli påtalemesig avgjort. 

- Det tyder på at politiet ikke prioriterer saken. Det syns vi er trist. Men desverre ser vi ofte at politiet nedprioriterer anmeldelser av miljøkriminalitet. Det er alvorlig, sier Kjetil Aadne Solbakken, generalsekretær i Norksk ornitologisk forening til Aftenbladet.no.

Her kan du lese Per Fugellis forklare hvorfor han ikke er en "pervers fuglemorder":

Les også

Fugelli anmeldt for skyting i naturreservat

For to år siden ble han dømt for drap på havørnunger. Nå etterforskes Per Fugelli for påstått skyting i et av Norges viktigste naturreservater.

- Jørgen Hattemaker og Kong Salomo?

Erik Thoring.
Også Erik Thoring, leder av Naturvernforbundet i Rogaland, reagerer.

- Nå har denne saken surret og gått i månedsvis. Det burde ikke skje. Hadde dette vært mannen i gata, ville saken vært ferdig etterforsket og avgjort for lengst, mener Thoring, som har hørt at det finnes flere vitner til Fugellis angivelige skyting ved Orrevatnet.

Han sier mange i naturvern- og ornitologmiljøet husker at Fugelli for noen år siden skjøt og drepte to havørnunger uten å kontakte den lokale viltnemnda, en sak som ble anmeldt og henlagt. Først da Norsk ornitologforening påklaget henlgelsen, ble saken gjenopptatt. Fugelli ble til slutt idømt en bot på 10.000 kroner.

Thoring ser nå de to sakene i sammenheng.

- Dette minner om Jørgen Hattemaker og Kong Salomo. Det er tydeligvis forskjell på folk. Det burde det på ingen måte være, sier Thoring.

- Ikke så farlig?

Generalsekretær i Norsk ornitologisk forening sier han påklaget henleggelsen av Fugellis ørneskyting på øya Røst i 2009, fordi de generelt syns det er viktig at politiet ikke ser gjennom fingrene med miljøkriminalitet.

-  Hvis politiet systematisk lar være å prioritere eller etterforske miljøkriminalitet, vild et gradvis feste seg en oppfatning blant folk at det ikke er så farlig å etterleve lovene på området. Da får vi en uthuling av regelverket, sier foreningens generalsekretær, Kjetil Aadne Solbakken.

- Nedprioriteres ikke

Politiadvokat Tore Kulstad ved Rogaland politidistrikts seksjon for Nordsjø- og miljøsaker mener det ikke er hold i kritikken.

- Rogaland politidistrikt nedprioriterer ikke miljøsaker, sier han.

Han mener at heller ikke Fugellis sak er blitt nedprioritert, selv om det nærmer seg ett år siden anmeldelsen ble levert.

- Vi prøver å avgjøre alle saker så rask som mulig. Vi har en viss saksbehandlingstid. Av ulike grunner kan ting ta tid. Dette en normal sak som vi prøver å avgjøre så raskt som mulig, sier politiadvokat Tore Kulstad til Aftenbladet.

Les også

Siste fra Jæren

Siste nytt

Siste 100 saker