• Mange var skeptiske. Men nå skal Bryne få på plass en mathall til årets Jærdag, siste helgen i mai, er opplegget til grunder Anette Lerbrekk og Per Kverneland i Jæren produktutvikling.

    FOTO: Geir Sveen

  • Torjå, det nye bygget etter bybrannen, skal huse den nye mathallen på Bryne. De 400 kvadratmeter store lokalene får vinduer både mot Storgata og Mølledammen

    FOTO: Geir Sveen

  • Kjempebra. Både for utviklingen av Bryne og for folk som bor her. Men nå er det viktig at vi alle bruker det nye tilbudet, hilser Ole Jørgen Alstadsæter som her passerer den nye mat døra på vei til skiløp i utlandet.

    FOTO: Geir Sveen

22-åring valgte mathall før oljå

Hun er 22 år og singel. Var på vei til Nordsjøen og en kokkelønn på kanskje 600.000 kroner, men valgte heller å åpne fylkets første mathall.

- Jeg kunne bare ikke la en slik mulighet gå fram meg, sier Anette Lerbrekk, foreløpig 100 prosent eier av Mathallen Bryne As.

Om bare fire måneder skal hun åpne det som blir fylkets første mathall i 400 kvadratmeter store lokaler i "Torjå", det splitter nye bygget på torget.

Før Kvadrat og Stavanger

Dermed vinner hun kappløpet mot Sandnes og Stavanger. Begge byene planlegger mathall. 22-åringen fra Nærbø bestemte seg bare for å handle, selv om det innebærer lange, lange dager og en helt annen økonomisk usikkerhet enn jobb i oljå.

Les også

Mathallen i Oslo er en suksess. Har siden oktober hatt nesten dobbelt så mange besøkende som ventet. Men så har den 33 serveringssteder og matbutikker. Bryne satser på en minivariant.

Dette når Bryne før Kvadrat og Stavanger

Alt taler for at Bryne om fem måneder åpner distriktets første mathall, før Kvadrat og Stavanger, men ikke med standard som i Oslo eller København.

 

- Jeg har alltid likt å arbeide med mat, forklarer den unge gründeren

Allerede som 14 åring fikk hun jobb på Kafé Jærbuen på Nærbø. Læretiden var på Statoil på Forus. Så fulgte kokkejobb på Holdeplassen tapasbar, før ferden skulle gå ut på plattform.

Byliv og egen bedrift

- Klart, jeg hadde sikkert fått laget mye spennende mat i Nordsjøen, men her får jeg også muligheten til å skape noe for byen og til å skape min og andres arbeidsplass, sier Anette.

Hun er opptatt av at Storgata trenger ny aktivitet etter at mange butikker har flyttet bort. Derfor valgte hun også det nye kvartalet etter bybrannen. Håpet nå er at hennes satsing skal trekke til seg andre virksomheter til gata.

- For her skal det bli liv, slår hun fast.

Matfatet Jæren

En stor dør og glassfasader fra gulv til tak skal sørge for at Mathallen nesten blir en del av Storgata. Inne blir det disker med råvarer fra Jærens og distriktets eget matfat. Det blir stor frukt- og grøntavdeling. Egne disker for kjøtt, fisk og ost. Et bakeriutsalg og et kaffebrenneri inngår også i satsingen. I tillegg kommer en restaurant, også den tuftet på lokal mat.

Det blir ikke en mathall slik man kjenner konseptet fra København og Oslo. Der fungerer de mest som spisesteder.

- Men om det ikke blir så stort, er målet at folk skal få den samme opplevelsen av lukt og smak, sier kokken.

Alt er ikke spikret, men planen er at det nye matilbudet skal ha åpent fra 10 til 20. Satsingen vil trolig gi fire faste arbeidsplasser. I tillegg vil det bli behov for kanskje seks ekstrahjelper.

Får med investorer

Hittil er investeringen kalkulert til rundt tre millioner kroner. Det er søkt om støtte fra Innovasjon Norge. Men planen er at flere investorer skal med.

- Interessen er så stor, det blir ikke problemer med å få med investorer, forsikrer Per Kverneland i Jæren produktutvikling.

Den interkommunale næringsutvikleren har sittet i førersetet for mathallen. Med på laget er også den tidligere Gladmatsjefen, brynebuen Heidi Netland Berge og en lokal styringsgruppe med en rekke ressurspersoner. Også folkene fra Kjøkkenet, som med Mathallen får en konkurrent, er rådgivere fordi de ser at de sammen kan gjøre Bryne sterkere på mat.

Handler mat ute

På forhånd viste en lokal markedsundersøkelse at over 60 prosent av de spurte handler utenfor Time, Klepp og Hå når de vil kjøpe litt spesielle matvarer. Undersøkelsen ble sendt på mail til rundt 3000 personer, hvorav over 600 svar kom inn.

Selve prosjektet er realisert med midler fra Time kommune, Fylkesmannen i Rogaland og M44. Kjøpesenteret har siden trukket seg ut fordi man innså at man ikke kunne tilby så lav leie som mathallen måtte ha for å få ting til å gå rundt økonomisk.

Men fortsatt står lokalene som et råbygg:

- Nå tror mange at vi ikke blir ferdige til slutten av mai. Mange mener også at det ikke vil gå rundt økonomisk. Men folks skepsis har bare trigget oss enda mer. Dette får vi til, er beskjeden fra folkene bak fylkets første mathall.

Les også

Daglig leder Cecilie Christ i Stavanger Sentrum (Stas), til venstre, prosjektleder Kristin Gustavsen i Stavanger kommune og daglig leder Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen håper å få på plass en mathall i Stavanger i løpet av et par år.

De vil ha mathall i Stavanger

Har du besøkt den populære mathallen i Oslo? Om et par år kan Stavanger få sin egen variant.

Les også

- Mat bør være litt teater

For tre uker siden fikk København sin mathall. Oslo får sin om 49 uker. Københavnerne mener at byen nå har fått sitt hjerte. Vil osloborgerne mene det samme om et år?

 

Les også

Siste fra Jæren

Siste nytt

Siste 100 saker