- Jeg traff Alex Rosén på Oljemessa i Stavanger, og vi to fant straks tonen, sier Mæland til Aftenbladet.

Nå har Rosén og hans medarbeidere et utkast til et opplegg til gjennomlesning, som kan bli til virkelighet på den 5000 dekar store gården øverst i Gudbrandsdalen.

Opprinnelig var det seks kjøpere som meldte sin interesse, men til slutt stod det mellom tre.

Fikk tilslaget

- Det var enstemmig både i styret for gården og i formannskapet om at Mæland burde få kjøpe gården. Det var hans opplegg om å satse på kultur og historie som passet best inn. Vi fikk også et veldig godt inntrykk av Mæland da han var her, og oppfatter han som en stå på-kar som kan få noe til å skje, sier styreleder Trude Arnesen i Klones AS til Aftenbladet.

Den staselige eiendommen har ikke mindre enn 47 bygninger, mange av dem godt over 100 år gamle. Mæland fikk kjøpe gården for 7,2 millioner kroner, og overtar eiendommen fra 1. desember.

- Jeg måtte finne på noe etter at jeg solgte tre av ransjene mine i USA, og bare beholder Norway Ranch. Hjemme på Jæren håper jeg å involvere sønnen min mer i driften i Huse på Jæren, sier Mæland til Aftenbladet.

Gleder seg

Han gleder seg på å ta fatt øverst i Gudbrandsdalen, og bobler over av ideer for gården som har blitt drevet både som husmor-, jordbruks- og folkehøgskole. Det var Vågå kommune som var selger.

- Dette er et unikt sted. Gården ligger ved foten av Jotunheimen og ved innfallsporten til ikke mindre enn tre nasjonalparker. Her kan familier få unike naturopplevelser når de blir leie av å dra til Syden. Samtidig er det viktig for meg å forsøke å ta vare på norsk historie og tradisjoner. Gården er nabo til Brimi-gården, og et opplegg som bygger på norsk matkultur er naturlig å tenke seg, sier Mæland, som også ser for seg å satse på historiske husdyrraser.

-Jeg går gjerne i fjøset, det er ren avkobling, legger han til.

Gården har en melkekvote på over 200.000 liter, nytt grishus og 1500 dekar hogstmoden skog. Internatet på gården har plass til 140 gjester.

Vil ha flere med

- Tar du også med deg hodet til Gulliver opp?

- Nei, det problemet ligger nå hos ordføreren i Klepp, svarer Mæland.

Men det er fortsatt plass til flere som vil være med.

- Alle som har gode ideer er hjertelig velkomne, sier Arvid Mæland.