• Per Fugelli er anmeldt for å ha skutt ved Orrevatnet.

Fugelli anmeldt for skyting i naturreservat

For to år siden ble han dømt for drap på havørnunger. Nå etterforskes Per Fugelli for påstått skyting i et av Norges viktigste naturreservater.

Professor Per Fugelli etterforskes av politiet etter at Naturoppsynsmannen i Rogaland i fjor sommer anmeldte en angivelig skyte-episode ved Orrevatnet i Klepp kommune. Orrevatnet og beltet rundt er et internasjonalt vernet våtmarksområde og naturreservat. Det er derfor forbudt å jakte på all fugl i området. Skytingen skal ha skjedd i desember 2010.

– Jeg har god samvittighet. Jeg regner med at saken vil bli henlagt, som den tåpelighet den er. Hvis ikke, gleder jeg meg til å oppklare den i retten. Mer ønsker jeg ikke å si, sier Per Fugelli til Aftenbladet.

Skutt på hva?

For andre gang har professor Per Fugelli kommet i politiets søkelys for skyting henholdsvis av vernet fugl og i et vernet område.
Politiadvokat Tore Kulstad ved Rogaland politidistrikt skal nå avgjøre om saken skal etterforskes ytterligere eller avgjøres påtalemessig. Han vil ikke si hvorvidt fugl er blitt skutt.

– Det skal ha blitt skutt i naturreservatet. Mer vil jeg ikke si, siden saken ikke er ferdig behandlet, sier Kulstad.

Beskyttet våtmarksområde

Naturoppsynsmann Knut Henrik Dagestad vil kun bekrefte at han har anmeldt flere personer for mulige brudd på vilt- eller naturvernloven ved Orrevatnet det siste halvannet året. Orrevatnet er Norges kanskje viktigste våtmarksområde, forklarer han.

– På Orrevatnet samles fugler fra Norge, Sverige, Finland og Russland. Mange av artene er både sjeldne og truede. De er avhengig av å ha dette våtmarksområdet som raste-, beite- og overvintringsplass. Derfor har Stortinget valgt å verne det som et naturreservat, sier Dagestad.

Fugelli etterforskes for angivelig å ha skutt og jaktet i naturreservatet Orrevatnet.

Fugelli etterforskes for angivelig å ha skutt og jaktet i naturreservatet Orrevatnet.

– Pervers fuglemorder?

Det er ikke første gang sosialmedisiner Fugelli kommer i politiets søkelys for påstått ulovlig skyting. i 2010 idømte Salten tingrett ham en bot på 10.000 kroner for å ha skutt og drept to havørnunger på Røst, hvor Fugelli har et hus. Havørn er fredet. Saken ble først henlagt, men gjenopptatt etter en klage. Fugelli vedtok boten.

– Det er jo ganske skummelt hvis denne snille gutten fra Stavanger skal framstilles som en pervers fuglemorder, sier Fugelli, for så å fortelle om havørn-skytingen.

– Noe av det jeg elsker mest ved Røst, og ved Jæren, er fuglelivet, sier Fugelli, før han forteller om episoden fra Røst. 

– Vi skulle ut og fiske. På veien ut så vi en ørnunge på et lite skjær. Den kunne ikke fly. Det som så ganske skummelt ut, var at ravner og kråker kretset over ørnungen.

I 2010 ble Fugelli dømt for å ha skutt og drept to havørnunger på Røst.

– Barmhjertighetsdrap

Senere på kvelden holdt han øye med fuglungen med kikkert. Fugelli syntes det så ut som ungen var forlatt, og at de svarte fuglene stupte ned fra himmelen og hakket på den.

– Jeg tenkte: Herregud. Dette blir en forferdelig død. Å bli hakket i hjel langsomt der ytterst ute, er en død jeg ikke vil unne noen. Uten å tenke meg om, tok jeg haglegeværet og dro ut til skjæret, gikk på land og skjøt havørnungen. Det var et rent barmhjertighetsdrap, sier Fugelli.

Men, forklarer han: Det viste seg å være én havørnunge til på skjæret.

– Jeg trodde det bare var én. Den var skadet av hagleskuddet. Så jeg var nødt til å skyte den også.

– Har ikke jaktlisens

Ørnungene var ringmerket Stavanger museum, som er ringmerkingssentral i Norge. Dagen etter sendte Fugelli ringene til museet og et forklarende brev. Saken endte med dom og bot. Det sentrale er at Fugelli skulle ha kontaktet viltnemnda - ikke tatt affære selv.

– Egentlig hadde jeg lyst til å forfølge saken rettslig. Jeg syns det er urimelig å betrakte dette som en straffbar forbrytelse. Men jeg var veldig syk, betalte boten og ferdig med det.

– Nå forstår du kanskje at jeg ikke er en fuglemorder, sier Fugelli til Aftenbladet.

– Har du jaktlisens?

– Nei. Jeg har ikke jaktlisens, svarer professoren.

Les også

Siste fra Jæren

Orrevatnet naturreservat

Orrvatnet er et naturreservat i Klepp kommune på Jæren.

Innsjøen ble vernet i 1996 for å bevare et internasjonalt viktig våtmarksområde.

Rundt 65 registrerte fuglearter, mer enn de fleste steder i landet.

Ett av flere områder på Jæren vernet iht. Ramsar-konvensjonen, pga. sin betydning for trekkfugler.

HAVØRN

STØRST: Havørn er Nord-Europas største rovfugl. Den blir mellom 87 og 100 cm lang. Voksne hunner kan ha et vingespenn på opptil 240 cm. Hannene er noe mindre. Havørnen kan bli opptil 50 år gamle, men dette er sjelden.

LIVSKRAFTIG: Havørnen hekker langs kysten fra Rogaland til Sør-Varanger. Bestanden var lenge truet, men etter fredningen i 1968 har bestanden tatt seg kraftig opp, og havørnen regnes i dag som livskraftig.

EGG: Eggene legges i slutten av mars, begynnelsen av mai. Den legger to til tre egg som ruges i rundt 40 dager av begge foreldrene.

MAT: Havørnen lever hovedsakelig av fisk og sjøfugl, men den tar også åtsel.

Kilde: Wikipedia

Relaterte bilder

Per Fugelli er tidligere dømt for å ha skutt ørnunger. FOTO: Scanpix

Siste nytt

Siste 100 saker