Det skifter mellom plaskregn og vind, yr og små gløtt av sol på få minutter. Det ustabile været og høstvinden som sniker seg på, har likevel ikke klart å stoppe de ivrigste turistene på Preikestolen denne fredag formiddagen.

Et tjuetalls har nådd Rogalands største turistattraksjon og i det fjerne høres spansk, engelsk og italiensk. Likevel er det ikke amerikanerne i flipp-flopper og de svette businessfolkene i dress, som er det mest oppsiktsvekkende i dag.

Ytterst på Preikestolplatået ligger nemlig et to ganger to meter stort sjakkbrett, og både bonde, hest, dronning og konge har tatt plass i de svarte og hvite feltene. På den ene siden av det står norgesmester i sjakk for ungdom, Kristoffer Madland fra Ålgård, og på den andre siden står sjakktalentet Magnus Carlsen, 21 åringen som av 60 Minutes-programleder Bob Simon er blitt kalt sjakkens Mozart.

Carlsen, som begynte å spille sjakk som åtteåring, forteller at han ikke har noen spesielle triks for å vinne.

- Det gjelder å spille bra og kjempe til siste slutt. Dessuten må man alltid være skjerpet, sier han.

Sjakkrunde med verdenseliten i nytt konserthus

Avslutning i Konserthuset

Sjakkspillingen på Preikestolen skal være en del av en promoteringsfilm for sjakkturneringen Norway Chess, som skal foregå i Stavanger 6. til 18. mai i 2013.

Turneringen skal bestå av en superturnering som tar sikte på å samle flest mulig av verdens ti beste spillere. I tillegg vil det være en åpen turnering med mulighet for hundrevis av tilreisende fra Europa, skoleturnering med hundrevis av barn og kjendisturnering med et utvalg kjendiser som skal vise sine sjakkferdigheter.

Kjell Madland, intiativtaker til Norway Chess-turneringen, forklarer at grunnen til å velge Preikestolen som sted for å lage promoteringsfilmen er å vise fram det beste regionen har å by på. Likevel sier han det ville bli for vanskelig å arrangere en sjakkrunde der.

- Det hele skal livesendes og de skal spille i sju timer, så det nytter ikke å trekke ut i frisk natur, forklarer han.

Været ikke et problem

Et gløtt av sol og opphold blir erstattet av plaskregn. De store sjakkbrettet blir gjennomvått, men i likhet med de ivrige turistene lar hverken Magnus Carlsen eller Kristoffer Madland seg stoppe.

Heller ikke Heidi Jeanette Nygård, kommersiell leder i Region Stavanger, synes ikke været er et stort hinder for jobben sin.Hun tror uansett at promoteringsfilmen som blir laget vil sette Rogaland på kartet.

- Vi må forholde oss til hvordan det er her. Turister kommer selv om været er dårlig, sier hun.

Nygård håper sjakkturneringen vil lokke flere ingeniører til regionen.

- Sjakk er en tankesport, og vi håper at turneringen for eksempel vil trekke forskjellige intellektuelle, sier hun og ser bort på guttene og sjakkbrettet.

Magnus Carlsen løfter raskt en bonde. Så går det slag i slag. Spillet ender som det nesten alltid gjør, Carlsen vinner.