Sjakkverdensstjernene kommer

Flere av verdens beste sjakkspillere kommer til Norway Chess neste år.

- Som om hele Tour de France-feltet skulle kommet på sykkelritt, mener varaordfører Pål Morten Borgli i Sandnes om den foreløpige listen av sjakkspillere som er klare for superturneringen i regionen i mai neste år.

I tillegg til Norges egen sjakkstjerne Magnus Carlsen, har Norway Chess fått kontrakt og bekreftelse fra følgende topp-rankede i verden:

  • Viswanath Ananad. Inderen er regjerende verdensmester i sjakk. Han er tidligere kåret til årets idrettsmann i India.
  • Vladimir Kramnik. Russeren har vært i sjakkverdenstoppen i 20 år og er den eneste som har slått sjakklegenden Garry Kasparov i en match i London i 2000.
  • Levon Aronian. Sammen med det armenske landslaget har han vunnet sjakk-OL tre av de fire siste gangene. Er per i dag nummer to på verdensrankingen, etter Magnus Carlsen.
  • Wang Hao. Kina. 23-åringen er Kinas beste spiller.

Verdenssterkt

- Dette blir en av verdenshistoriens største sjakkturneringer. Med disse spillerne på laget, blir det null problem å fylle opp resten av plassene i neste års superturnering her i distriktet, sier president Jøran Aulin-Jansson i Norges Sjakkforbund.

Spillerne lokkes med en førstepremie på 100.000 euro, i tillegg til et grunnbeløp for å delta på Norway Chess 7. til 18. mai neste år.

Superturneringen får ifølge styreleder Kjell Madland utgangspunkt i Sandnes, med fire eller fem runder, en av rundene i hallene hos Aarbakke-konsernet på Bryne, en runde på Flor og Fjære på Sør-Hidle før superturningen med sjakkverdensstjernene avsluttes finalerunde og avslutningsseremoni i nye Stavanger konserthus.

I tillegg blir det kjendisturnering, skoleturninger i Kongeparken amfi for distriktets femteklassinger og en åpen turnering for folk flest.

Les også

- Jeg ble medlem av Stavanger sjakklubb fordi jeg hadde noen kompiser som spilte der, forteller Magnus Carlsen (til venstre). Her spiller han sammen med Kristoffer Madland på Preikestolen

Her spiller Carlsen sjakk på Preikestolen

Om han vant? Selvfølgelig.

 

Milliontreff

Arrangørene av superturningene av sjakk regner med at de partiene mellom noen av verdens aller beste sjakkspillere kan totalt kan få millioner av klikk når hele verden kan følge med på internett.

Varaordfører Pål Morten Borgli lover at Sandnes og distriktet rundt skal legge merke til arrangementet neste år.

- Dette er faktisk noe av det største som har skjedd i Sandnes. Med den verdenssporten som sjakk er, med 600 millioner som spiller sjakk i verden, er jeg ikke i tvil, sier Borgli som fredag raskt røyk på en sjakksmell i et raskt parti med sjakkpresidenten etter at navnene på signerte sjakk-verdensstjerner var presentert.

- Du må passe på sentrum, sa sjakkpresident etter at Borgli var satt sjakk matt etter noen sekunder.

 

Profilering

Region Stavanger-sjef Heidi Jeanette Nygård er ikke i tvil om at superturnering i sjakk neste år vil bli lagt merke til.

- Det betyr en enorm markedsføringsmulighet for regionen, ikke minst på nett. Det er viktig at regionen har repeterende arrangement, begivenheter som blir en årlig happening, sier Nygård.

Arrangørene håper at Norway Chess skal bli et årlig arrangement. Budsjettet for neste års superturnering og arrangementet rundt er 5 millioner kroner.

 

Les også

Siste fra Sandnes

Relaterte bilder

Flere av verdens topp 10-rankede sjakkspillere kommer til Sandnes og distriktet og Norway Chess 2013. President Jøran Aulin-Jansson i Norges Sjakkforbund knuste Sandnes sin varaordfører Pål Morten Borgli med kommersiell leder i Region Stavanger Heidi Jeanette Nygård (t.v.), teknisk ansvarlig Frode Sømme, Norway Chess-formann Kjell Madland og styremedlem Elisabeth Faret som tilskuere. FOTO: Odd Kristian Stokka

Siste nytt

Siste 100 saker