- Flere av dem ville ikke være i stand til å ta vare på seg selv og komme seg hjem på egenhånd noen timer seinere, sier Kvalheim til Dagbladet etter at hun og medforfatterne la fram boka «Hjelpe meg! - En bok om voldtekt».

Forrige helg var hun på byen i Stavanger og traff på en gjeng unge jenter ved midnatt.

- De kom åpenbart fra vorspiel på stigende rus og tømte den siste skvetten i en vodkaflaske. De var på vei til utestedene og allerede så drita fulle at de hadde problemer med å stavre seg fram på brosteinen i høye hæler, sier Kvalheim.

- Skjønner ikke at de tør

I helgen gikk også seksjonsleder Egil Vestvik ved krimavsnittet på Stavanger politistasjon gjennom sentrum på nattestid. Også han opplevde at mange unge jenter er overstadig beruset.

- Jeg skjønner ikke at de tør drikke seg så fulle så lenge vi har advart dem om at de er lettere offer når de er beruset, sier Vestvik.

Han understreker at voldtekt selvsagt er ulovlig, men mener at så lenge det er en fare for at dette kan skje må også jentene selv ta ansvar ved å ikke drikke så mye at de mister kontrollen. Vestvik forklarer at gjerningsmenn ofte ser på graden av beruselse, og viser til at fyll gjør en til et lettere offer.

- I sakene med overfallsvoldtekter viste det seg at jentene ofte var fulle og mellom 18 og 23 år, påpeker Vestvik.

Han ble overrasket over at få av disse ofrene hadde tenkt på muligheten for at også de kunne bli utsatt for en overfallsvoldtekt. Dette er ikke et problem i Stavanger nå, men Vestvik presiserer at man ikke har noen garanti for at det vil skje igjen.

Tenk hva mannen vil

- Folk må bruke vett, og tenke gjennom hva de holder på med. Dess yngre man er, dess mindre kjenner en grensene sine. Det er lett å komme etterpå og si at voldtekt ikke er lov, at det ikke er jentene sin skyld, men det har store konsekvenser for dem som rammes, sier Vestvik.

Han råder derfor unge kvinner til å kle seg godt, bruke vett når de drikker alkohol og holde sammen når de er på byen eller skal hjem.

Dersom noen finner på å ta med seg en mann hjem, mener seksjonslederen at en på forhånd må tenke gjennom hva denne mannen vil.

- Det klassiske er at kvinnen tror mannen vil se i album, og mannen har andre motiver. Man må tenke gjennom hva denne mannen har som motiv for å bli med deg hjem, sier Vestvik.

Prate i hel

Kvalheim håper boka kan bidra til at jenter passer bedre på seg selv og at gutter ikke begår seksuelle overgrep. Budskapet er å prate i hjel - ikke tie i hjel - de traumatiske opplevelsene når en voldtekt først har skjedd.

- Hvis vi kan nå fram med budskapet om at det ikke er kult å drikke seg dritings og at ungdom alltid skal bry seg som vennene sine, håper vi å få avverget tragiske situasjoner. Aller første bud er å være i stand til å ta vare på seg selv, sier prosjektlederen og bokredaktøren til Dagbladet.

Målet er at den som har vært utsatt for voldtekt, skal finne hjelp, trøst, gjenkjennelse, veiledning, informasjon og opplysning i boken. Den vil også være til hjelp for den som rammes, venner, pårørende, skoleelever, studenter og samtlige fagmiljøer, samt gi disse en bedre forståelse for den utsattes mange reaksjoner.