• Jeg skal være første mann til å kjøre gratis ringbuss i sentrum, sier administrerende direktør Karl Jan Søyland i Stavanger Sentrum AS (Stas).

    FOTO: Knut S. Vindfallet

Grønt lys for gratisbuss i sentrum

Rådmannen vil prøve ut gratis ringbuss i Stavanger sentrum – så fort som mulig.

– Hurra! Jeg skal være første mann til å prøve ringbussen, sier administrerende direktør Karl Jan Søyland i Stavanger Sentrum AS (Stas). Han har hatt gratisbuss i sentrum på ønskelisten lenge.

3. februar bevilget Samferdselsdepartementet (Transnova) 1,5 millioner kroner til et prøveprosjekt med gratisbuss i Stavanger sentrum. Hvis politikerne vil hoste opp like mye penger til drift, kan ringbuss snart testes ut.

– Ja, vi vil prøve dette så fort som mulig. Får vi klarering fra formannskapet, går vi med en gang i dialog med fylkeskommunen om driften, sier transportplansjef Hildegunn Hausken i Stavanger kommune.


Må bruke sparepenger

Rådmannen ber politikerne ta penger fra kommunens reservekonto for å få fortgang på planene. Leder Kjell Erik Grøsfjeld i kommunalstyret for miljø og utbygging er positiv til forslaget.

– Ringbussen kan bidra rent miljømessig, men også gjøre sentrum mer attraktivt og tilgjengelig. Men jeg må ta forbehold siden jeg ikke har fått drøftet saken med partiet. 1, 5 millioner kroner til drift, er ikke et ubetydelig beløp, sier Grøsfjeld.

«Prosjektet gjennomføres og evalueres i 2011» er rådmannens forslag til vedtak når saken i neste uke skal behandles i kommunalstyret for miljø og utbygging.

Ringebussen kan få disse holdeplassene etter oppstart fra Byterminalen:

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

* Torget

* Skagen Brygge Hotell

* Nedre Holmegate

* Jorenholmen

* Klubbgata

Administrerende direktør Karl Jan Søyland i Stavanger Sentrum AS (Stas) tror også gratisbuss vil gjøre sentrum mer attraktivt og tilgjengelig for folk. Ikke minst kan den bidra til å knytte parkeringshus i utkanten tettere til butikkene i sentrumskjernen.

– Helst bør bussen se litt galen ut og, slik at folk legger merke til den, mener Søyland.


– Ikke prøv i sommer

Stavanger Sentrum AS ser helst at en eventuell ringbuss ikke testes ut midt i sommersesongen med festivaler og stengte gater.

– Vi synes ikke bussen skal bli utsatt for trafikale endringer/ruteendringer i løpet av en kort prøveperiode på fire måneder. Vårt ønske er at vi tester ut dette fra august av og helst vil vi ha med oss desember måned og før evalueringen, sier Søyland.

To ting blir viktig for kommunalstyreleder Kjell Erik Grøsfjeld:

Bussen må være miljøvennlig.

– Da er det biogass som er interessant. Vi må se om det er mulig å realisere.

Ringbussen kan åpne opp for flere gågater i Stavanger sentrum.

– En mulighet!

Grøsfjeld mener tilskuddet fra Transnova byr på spennende muligheter.

– Vi får mye igjen for pengene hvis vi bevilger 1, 5 millioner kroner til dette. Men vi må nok gå noen runder først, sier Høyre-politikeren.

Les også

Siste fra Stavanger

Relaterte bilder

Leder Kjell Erik Grøsfjeld i kommunalstyret for miljø og utbygging i Stavanger er positiv, men må diskutere pengebruken med partiet før han kan velsigne ringbussen.

Siste nytt

Siste 100 saker