• Eirik Lyster har vært kreativ hele livet. Han lever for kunst, mote, glam og badeender.

    FOTO: Kristian Jacobsen

Han lever med enhjørninger

Kunstneren Eirik Lyster fikk, til hans store glede, rollen som boytoy i stavangerfilmen «Rottenetter». Ikledd glitter og blomster bidrar han til å gi moteestetikken i Stavangers gater et fantasirikt løft.

Allerede når du trer inn i gangen til Eirik Lyster vet man at dette huset er en tumleplass for moteelskere. Gangen, som er på størrelsen av en liten butikk, er overfylt med sko, jakker og vesker.

Inne i stuen kan man slenge seg i de fløyelsmyke gamle antikksofaene. Barokkunst henger på veggen og bronselysestaker står på vinduskarmen. Stilen er veldig bohemsk.

Eirik Lyster (24) og de tre jentene som bor i kollektivet på Storhaug, hører til «Generasjon Lev Én Dag Om Gangen». Morgendagen bryr de seg lite om. Livet for dem handler ikke om billån eller huslån, men kaffekos med venner på Bøker og Børst, ferieturer til Barcelona og antikkjakt på loppemarkeder.

Lyster er kledd denne fine høstmorgenen i en blå stripete genser. Han har knyttet et paljettbånd rundt hodet og en svart blomst er festet på genseren.

– Jeg har en stor lidenskap for mote og det visuelle uttrykket, sier han.

Utstilling

Han har tegnet og vert kreativ hele livet, og er på mange måter selvlært. Han gikk på Bergeland videregående skole på tegning, form og farge. Etter videregående tok han en pause fra utdanning i to år før han begynte på Kunstskolen i Rogaland i 2006. På kunstskolen fikk han øynene opp for performance- og installasjonskunst.

I mars holdt han sin første utstilling som het «In Magic» på Tou Scene. Nå jobber han med tegninger til sin neste utstilling.

Miljø

Han jobber også deltid på Bøker og Børst i Stavanger. I kafeen i fargegaten Øvre Holmegate treffer han likesinnede mennesker som inspirerer han.

–Det er veldig åpne folk som vanker på Bøker. Mange musikere, kunstnere og skribenter. Jeg trives i et kreativt miljø med folk som jeg har noe til felles med, folk som ønsker å skape noe, sier han.

Eventyrlig

Lysters tegninger er lekne og fantasifulle.

– Enhjørninger, badeender med langt hår i bamsekostymer, stjerner, kontrasten mellom det plastiske og det organiske og popkultur, er noen av elementene i tegningene mine, sier han.

– Badeender, spør journalisten, litt forvirret.

– Ja, badeender er for meg noe som hører hjemme i popkunsten. Med årene har badeanden blitt en karakter i universet mitt. Jeg er opptatt av kontrasten mellom det organiske og plastikk, perler og stjerner, kontakt med naturen og popkultur.

Han jobber daglig på soverommet sitt i kollektivet. Gjenstandene rundt ham er figurer tatt fra eventyrer. En rosa gjøkur henger på veggen. Enhjørninger, badeender og fluesopp står på den antikke speilkommoden; et eget univers.

– Jeg jobber som regel hver dag, enten med tegning, skriving, foto, skisser og installasjons kunst. Jeg lever og puster kunsten min. Slik jeg kler meg har også en link med det jeg er opptatt av og arbeider med. Jeg separerer meg ikke fra kunsten. Jeg blir inspirert når jeg er i lys eller mørke. Under stjernene, sier han.

Uvanlig stil

Lyster er klar over at hans unike klesstil vekker reaksjoner i uglamorøse Stavanger. Selv om hjembyen hans ikke helt forstår seg på gutter som han, trives han likevel her.

– Jeg får blandede reaksjoner, både negative og positive, sier han.

Hans neste mål er å komme seg inn på et kunstakademi enten i Oslo eller København.

– Jeg kom ikke inn i Oslo ved første forsøk, men jeg prøver igjen. Jeg gir meg ikke, sier han.

– Hvorfor søker du igjen?

– Hvis du velger å leve i og mot den søte drømmen din, må du ikke være redd for å falle noen ganger. Jeg ser på det som å slikke en is til du blør.

Les også

Siste fra Stavanger

Siste nytt

Siste 100 saker