• Kommunen rev trehytta

    Gutteklubben på Stokka hadde jobbet med hytta i treet i to år. Så kom folk fra kommunen og rev den ned.

    VIDEO: Marianne Arnesen / Rune Vandvik

Kommunen rev trehytta til guttene på Stokka

Det var bare spor av trehytta som var å se på Stokka onsdag formiddag. Klubbstedet til rundt ti gutter i nabolaget ble revet ned av kommunen uten at de visste om det.

Video

- Sikkerheten viktigst

Hytta ble revet av hensyn til sikkerheten og fordi den var satt opp i et vernet område, forteller Kristin Knupper i Stavanger kommune.

Lederen for gutteklubben, Rolf Erik Krag Hvalbye (8), møtte arbeiderne fra Stavanger Natur- og idrettsservice ansikt til ansikt etter skoletid. Da var de, på oppdrag fra kommunen, i full gang med å rive hytta han og kompisene har jobbet med i to år.

- Jeg prøvde å stoppe dem, og sa at de måtte gi seg. Jeg har brukt mye av lommepengene mine på materialer til hytta, sier 8-åringen, tydelig opprørt over at hytta og materialene er borte.

Moren hans, Sissel Krag, ble svært fortvilet, da hun fikk telefon fra en nabo som fortalte at hytta ble revet ned.

Les også

Dette var klubbhuset til noen ivrige guttunger på Stokka. Kommunen vurderte lekehytta etter voksne regler som et farlig og ulovlig oppsatt bygg, og rev herligheten.

Får bygge ny trehytte uten spiker

Parksjef Torgeir Esig Sørensen ba i dag barna om unnskyldning for at trehytta ble revet uten at de hadde fått beskjed. Nå har de blitt enige om å bygge ny hytte – uten bruk av spiker.

- Jeg kjørte fort hjem og var helt ifra meg. Det er viktig at barn får være ute, og guttene har kost seg så mye i den hytta, forteller hun.

Hun prøvde å stoppe kommunearbeiderne, men uten hell.

Sønnen takket henne etterpå for at hun prøvde å redde hytta han har blitt knyttet til de siste årene.

Forvarsel

Kommunens folk hadde plassert en lapp på hytta, hvor det stod at den kom til å bli revet.

- Det er et bygg som er satt opp ulovlig, ettersom dette er et offentlig friområde og vegetasjonen er vernet, forteller Kristin Knupper, rådgiver i Bymiljø og utbygging i Stavanger kommune.

Hun forklarer at det er vanlig prosedyre å henge opp en slik lapp, hvis kommunen ikke vet hvem eieren er.

- Det ble sendt inn en klage om noen ødelagte gjerder i området. Når vi har sjekket det, ble også hytta observert, samt mye søppel og byggematerial rundt omkring den. Hytta ble også fjernet på grunn av sikkerheten, ettersom det lå en del spiker rundt plassen, forklarer hun.

Klubbhus

- Da jeg ringte kommunen, sa de at det var hengt opp en lapp, men barn river jo ned sånt. Dette er alvorlig for oss, og veldig viktig for sønnen min. Han sloss virkelig for sin sak, da han prøvde å stoppe arbeiderne, forteller Krag.

De ti barna som har vært med og bygget hytta, strømmet til «åstedet» onsdag formiddag. Mange kommentarer kom i kor fra guttene, som tydelig var forvirret over at klubbhuset var fjernet.

- Vi hadde til og med parkett her. Og gardiner, forteller klubblederen Rolf Erik.

Han forteller at de ofte tok med lørdagsgodteriet sitt opp dit, og koste seg sammen.

Planene om å bygge ei ny hytte lenger inn i skogen diskuteres blant guttene.

- Vi skriver en lapp hvor det står «ikke rør» på den nye hytta, sier Jonathan Gram Klette (9)

Hyttejakt

- Kommunen må ta hensyn til alle som skal bruke friområdet. Men vi hadde ikke reagert hvis det ikke lå søppel der, og hvis det ikke var for sikkerheten. Vi vil på ingen måte gå på jakt etter trehytter rundt i Stavanger, sier Knupper.

Hun syntes at det er viktig at barn får være ute, og har forståelse for reaksjonen fra familien og at det var trist for barna. Hun understreker allikevel at dette landskapet er bevart og vernet i reguleringsplanen.

- Mange som går forbi her, reagerer på at det er så mange barn som leker ute. Det er nesten uvanlig å se slikt nå om dagen, forteller klubblederens mor.

Hun syns det er viktig at barna ikke blir sittende inne med tv og data hele dagen, men at de kommer seg ut.

Planlegger møte

Kommunen har vært i kontakt med familien – de ønsker å snakke om det som skjedde.

- Kommunen vil be om et møte med familien, og se om de finner en løsning. Om det er mulig å få tilbake materialene, det vet jeg ikke ennå, sier Knupper.

- Jeg forventer at friområdet skal være til for lek, med mindre man ikke ødelegger noe. På møtet kommer jeg til å spørre om å få tilbake materialene som ungene har brukt penger på. Hvis vi får tillatelse til å bygge ei ny hytte, så vil de nok bygge med en gang. Den gamle hytta vil jo aldri komme tilbake, avslutter Krag.

Kommunen opplyser til Aftenbladet at materialene allerede er destruert.

Les også

Siste fra Stavanger

Relaterte bilder

Bare noen plankebiter er igjen etter at Stavanger kommune rev trehytta, som åtteåringen Rolf Erik og kameratene hadde bygget.

Bare noen plankebiter er igjen etter at Stavanger kommune rev trehytta, som åtteåringen Rolf Erik og kameratene hadde bygget. FOTO: Rune Vandvik

Gutteklubben på Stokka hadde brukt et par år på å bygge hytta, som så slik ut før kommunens folk gikk i gang med å rive den.

Gutteklubben på Stokka hadde brukt et par år på å bygge hytta, som så slik ut før kommunens folk gikk i gang med å rive den. FOTO: Ludvig Lorentzen

Her er notatet kommunen festet på trehytta ungene på Stokka hadde bygget.

Aftenbladets Ludvig Lorentzen fotograferte tilfeldigvis trehytta og notatet som kommunen hadde festet på den før notatet forsvant og hytta ble revet. FOTO: Ludvig Lorentzen

Siste nytt

Siste 100 saker