• Mannskapet på «Wylde Swan» (avbildet her) forsøkte å berge «Wyvern».

    FOTO: Arkivfoto: Torstein Lillevik

  • Kartet viser «Wylde Swan»s posisjon ved 10.00-tiden torsdag (rød ring). Her lå også «Wyvern» da den gikk ned et kvarter tidligere. (Illustrasjon: Skjermdump fra Vesseltracker.com)

Navnet på den omkomne er frigitt

Redningsaksjonen etter ett av besetningsmedlemmene på skonnerten «Wylde Swan» som falt i sjøen under et forsøk på å redde «Wyvern» er avsluttet uten resultat.

Mannen som falt og druknet i sjøen da han prøvde å berge "Wyvern" var den nederlandske ingeniøren Koen Van Gogh, opplyser hjemmesiden til Sail Training International (STI) i ettermiddag. STI er eier og arrangør av Tall Ships races. Van Gogh var frivillig besetningsmedlem på den nederlanske skonnerten "Wylde Swan".

Det var tidligere idag at de svenske sjøfartsmyndighetene meldte at en person hadde druknet i forsøket på å berge"Wyveren".

- Vedkommende har druknet. Det finnes ingen rimelige sjanser for at vedkommende har overlevd, sier Peter Hellberg i den svenske Sjø- og flyredningstjenesten til  Aftenbladet.no.

- To redningshelikoptre fra Sjöfartsverket, to sjøredningsfartøy fra Sjöräddningssällskapet, ett fly fra Kustbevakningen (Kystvakten, journ. anm.) samt flere andre fartøy har søkt gjennom området. Det finnes vitneopplysninger på att den savnede personen ska ha sittet fast i riggen på «Wyvern» da sistnevnte sank klokken 09.37 torsdag. På grunn av de vanskelige værforholdene som råder går det ikke an å dykke ned till vraket som ligger på 50 meters dyp. Det blåser styv kuling  i området og sjøgangen er kraftig med tre-fire meter høye bølger. Samtlige enheter forlater området og oppdraget overlates til politiet, opplyser Sjöfartsverket klokken 12.40.

«Wylde Swan»-besetningens forsøk på å redde Colin Archer-skøyten «Wyvern» ble gjort etter at svenske redningsmyndigheter hadde gitt opp å berge den norske havaristen.

- Sjø- og flyredningstjenesten har gjort den vurderingen at det ikke er verdt å forsøke å redde den synkende båten, meldte den svenske nettavisen helagotland.se ved 08.30-tiden.

En drøy time senere gikk «Wyvern» ned. Tre besetningsmedlemmer fra «Wylde Swan» var da om bord i stavangerbåten for å forsøke å redde denne. To av dem havnet i sjøen og ble plukket opp av redningsmannskaper.

Sjöfartsverkets redningshelikpotere, Lifeguard 904 og Lifeguard 907 fra Visby, samt Sjöräddningssällskapets redningsfartøy Rescue Carnegiestiftelsen og Rescue Ronald Bergman ble tilkalt.

Rundt klokka 06.20 startet helikopterne evakueringen av «Wyvern». Like etter klokken 08.00 ble den siste av «Wyvern»-besetningen heist opp i helikopteret via veier. Da ble «Wyvern» vurdert som synkende. Samtlige i «Wyvernes» beseting ble flydd til Kalmar.

Klokken 09.22 fikk den svenske sjø- og redningssentralen rapport fra et av Sjöräddningssällskapets fartøy på stedet, om at tre personer fra den nederlandske skonnerten «Wylde Swan» på eget initiativ gikk om bord i havaristen. Klokken 09.37 sank «Wyvern». To av de tre som hadde gått om bord fra «Wylde Swan» havnet i sjøen og ble plukket om av et av Sjöräddningssällskapets fartøy. De to evakuerte besetningsmedlemmene fra «Wylde Swan» ble fraktet videre med redningshelikoptret til Visby sykehus.

Aftenbladet.no kommer tilbake med mer.

LES OGSÅ:

- Kan være mulig, men dyrt å redde «Wyvern»

Mannskapet på vei til Stockholm

Savnet etter redningsaksjon

«Wyvern» har sunket  

Les også

Siste fra Stavanger

Siste nytt

Siste 100 saker