• Her spruter de whisky på flyvingene.

    FOTO: Linda Apeland

Brukte whisky for å fjerne is fra vingene

Passasjerer på Sas-flyet fra Alicante til Stavanger lørdag kveld roser en kreativ flykaptein for uortodoks avising av vingene.

Flyet hadde - på grunn usikkerhet om SAS' fremtid - fulle vingetanker med fuel da det landet i Alicante. Den lave temperaturen i høyere luftlag førte til at drivstoffet ble veldig kaldt, slik at det dannet seg is på vingene.

En time gikk

Denne isen var ikke borte da flyet skulle ta av mot Stavanger klokken 21.05.

Les også

- Forhandlingene går dårlig

Styreleder Fritz Schur i SAS sier til Danmarks Radio at forhandlingene med fagforeningene går veldig dårlig.

En time senere var det fortsatt ikke noe tegn til avgang. Flyplassen i Alicante er ikke oppsatt med avisingsutstyr, så det var lite hjelp å få fra bakkemannskapene..

- Etter et normalt bakkeopphold og en times forgjeves venting på at isen skulle smelte, var tålmodigheten i cockpit tydeligvis brukt opp, forteller Knut Eskeland, som var om bord i flyet.

Stigebil

- Flykapteinen rekvirerte stigebil. Siden det ikke finnes avisingsutstyr på flyplassen i Alicante, ble den nødvendige alkoholen tatt ut fra flyets egen beholdning. Etter at flykapteinen personlig hadde aviset vingene ved å skvette tre flasker whisky ut på hver vinge, forsvant isen endelig. Flyet kunne ta av, 1 time og 20 min, forsinket. Et veldig bra initiativ av kapteinen. Ellers hadde vi risikert å måtte vente til solen sto opp, mener Eskeland.

Les også

Solen er i ferd med å gå ned over SAS. Søndag må samtlige fagforeninger ha godkjent ledelsens krav om lønnskutt og pensjonsreduksjoner.

Bankene fryser kreditt

Krisen i SAS har forverret seg. De sju bankene som har lovet flykonsernet kassakreditter for mer enn fire milliarder, har frosset kredittene.

- Ikke bare på grunn av avisingen, men også på grunn av den gode lukten som sivet inn da flyet taxet mot rullebanen, legger en lattermild passasjer til.

Også Linda Apeland var om bord i flyet. Hun fikk til og med tatt et bilde av kapteinen i det han skvetter whisky på vingene.

Bare gin igjen

- Det var god stemning i flyet. Vi fikk blant annet beskjed om at whiskyen var brukt opp. Så hvis noen ville ha en drink på turen, måtte de nøye seg med gin, forteller Apeland.

Også hun er svært fornøyd med den handlekraftige kapteinen.

Nyhetene om SAS de siste dagene er av en helt annen alvorlighetsgrad enn denne lille episoden, men det er sannsynligvis en sammenheng. Ifølge Aftenposten har SAS-pilotene har nemlig fått klar beskjed om å tanke flyene helt opp. Dette for å sikre at flyene skal ha nok drivstoff også for turen tilbake fra destinasjonen, eller den påfølgende flyvningen i tilfelle en akuttsituasjon oppstår.

Smekkfulle fueltanker var etter alt å dømme en medvirkende årsak til de islagte vingene på flyplassen i Alicante.

Les også

Siste fra Økonomi

Siste jobbsøkerguide

Siste saker