Lysbakken vil kutte ut lønnsnemnd

Sommerens oljestreik har fått SV-leder Audun Lysbakken til å tenke. Han mener regjeringen ikke burde ha grepet inn med tvungen lønnsnemnd. Nå vil han vrake hele ordningen.

- Vekterstreiken og oljestreiken aktualiserer behovet for å gjøre noe med tvungen lønnsnemnd. Regjeringen burde ikke ha grepet inn i noen av de to konfliktene, sier Audun Lysbakken til Klassekampen.

Les også

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at oljestreiken ikke har fått store nok konsekvenser til at staten vil gripe inn.

Bjurstrøm kritiserer arbeidsgiverne i oljekonflikten

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) stanset oljekonflikten med tvungen lønnsnemnd mandag kveld. Hun kom samtidig med sterkt kritikk av arbeidsgiversiden.

 

Les også

Oljeproduksjonen er for viktig for Norge til at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og regjeringen kunne tillate full stans på sokkelen. Dermed fikk oljeselskapene det som de ville.

Råkjør førte fram

Det var en tydelig irritert arbeidsminister som natt til i går avsluttet oljestreiken med tvungen lønnsnemnd. Likevel valgte Hanne Bjurstrøm (Ap) å bøye seg for oljeselskapenes trusler om full nedstenging på norsk sokkel. Både Norges omdømme som stabil olje- og gassleverandør og tusener av arbeidsplasser sto på spill.

Les også

Oljestreik ga mersmak

Kampen for oljepensjon førte dem sammen. Industri Energi og Safe har fått smaken på å kjempe mot oljeselskapene sammen.

Lysbakken vil erstatte ordningen med tvungen lønnsnemnd med et system der staten kan pålegge partene å holde nøkkelfunksjoner i gang uten at arbeidskonflikten blir stoppet.

En slik ordning ville ha gjort det mulig for staten å pålegge at noen funksjoner på sokkelen ble opprettholdet samtidig som oljestreiken kunne ha fortsatt, skriver avisen.

- Målet må være en ordning som sikrer fellesskapets interesser samtidig som vi ivaretar streikeretten, sier Lysbakken.

SV-lederen viser til at Norge flere ganger har fått påtale i den internasjonale arbeidsorganisasjonen Ilo for å ikke ivareta streikeretten og mener at flere enn SV burde være interessert i å gjøre endringer i ordningen slik den er nå.

Lysbakken understreker at SV er midt i sin programprosess og derfor ikke har bestemt hva slags alternativ partiet ønsker til dagens system.

Her finner du Aenergi på Twitter!

 

Les også

Siste fra Økonomi

Siste jobbsøkerguide

Siste saker