• FOTO: US Departement of Defence

Amerikanske soldater på spionjakt i Norge

En gruppe amerikanske spesialstyrker opererte for noen år siden ulovlig i Europa, trolig i Norge, på jakt etter en militant - muslimsk leder. Planer om infiltrering i fremmede land ble dermed satt i gang.

Gruppen fulgte bevegelsene til den muslimske lederen gjennom en viss tid. Regjeringen i det aktuelle landet, som er alliert med USA gjennom Nato, ble ikke gjort kjent med soldatenes oppdrag eller nærvær, skriver den amerikanske storavisen Los Angeles Times denne uken.

Det har tidligere vært kjent at amerianerne vurderete å sende spesialstyrker til Norge for å hente mulla Krekar. Nå bekrefter kilder at soldater faktisk kom til Europa, og trolig også til Norge.

Det er sannsynlig at den militante lederen var mulla Krekar. Det betyr at spesialavdelingen opererte i Oslo uten at norske myndigheter var kjent med oppdraget eller tilstedeværelsen til de amerikanske soldatene.

Det er en tidligere amerkansk etterretningsoffiser på høyt nivå som er avisens primærkilde. Han uttaler seg til Los Angeles Times under løfte om at hans identitet ikke skal bli kjent.

KONKURRANSE: Operasjonen til de amerikanske spesialsoldatene som antakelig var veltrente Navy Seals fra den amerikanske marinen, pågikk sommeren 2003 omtrent samtidig med at spesialagenter fra den sivile, amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA oppholdt seg i Oslo.

Minst to av agentene som er spesialopplært i bortføring og overvåking deltok i den brutale bortføringen av egypteren Abu Omar fra Milano i Italia i februar 2003.

Bruken av militære styrker til såkalte skitne oppdrag i fremmede land er omdiskutert og omstridt innen de ledende kretser i Washington.

Ikke minst fryktet kritikerne Pentagons bruk av politisk uskolerte og relativt uerfarne soldater i vennligsinnede og allierte nasjoner.

Dersom operasjonene avsløres eller oppdages settes hele forholdet til vedkommende lands myndigheter i fare. Soldatene som er trenet i raske reaksjoner og operasjoner under vanskelige forhold, bør heller benyttes i terroristjakt i Pakistan og Afghanistan, hevder kritikerne.

KJØLIG; Spionprogrammet har ført til kompetansestrid mellom Pentagon og CIA. Planen om bruk av militære enheter ble utarbeidet og gjennomført av tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld etter terrorangrepene i New York og Washington 11.september 2001.

Hans etterfølger, den tidligere CIA-direktøren Robert M. Gates, tok over styringen av Pentagon som ny forsvarsminister denne uken. Gates har hele tiden hatt en kjølig holdning til bruk av spesialsoldatene på etterretningsorganisasjonens hjemmebane.

KJEDELIG: Rolleblandingen har også ført til et par kjedelige episoder for myndighetene i Washington.

I 2004 måtte en gruppe soldater som opererte i hemmelighet i Paraguay sendes ut av det lutfattige sør-amerikanske landet i full fart.

Karene var like før overfalt av en væpnet røver. Amerikanerne som er spesialutdannet i bruk av våpen, trakk sine pistoler og skjøt raneren til døde.

I en annen hendelse ble medlemmer av en annen gruppe arrestert i et land i Øst-Afrika. De lokale myndighetene anklaget amerikanerne for spionasje etter at aktiviteten de bedrev ble oppdaget.

jan.petter.helgesen@aftenbladet.noLes også

Siste fra Politikk

Saken

Agenter fra CIA jaktet sommeren 2003 på mulla Krekar i Oslo. Nå viser det seg at også amerikanske spesialsoldater var i Norge på jakt etter samme mann.

Siste nytt

Siste 100 saker