• Mer ressurser til forebygging av ekteskapsbrudd, var budskapet da statsråd Solveig Horne i dag møtte ansatte ved Kirkelig Familievern i Stavanger. Til venstre Renu Aneja, Jon Aarsland og Benita Christensen.

    FOTO: Jonas Haarr Friestad

Solveig Horne vil ha «date-night»

En kveld i uka uten unger er god medisin for å bevare ekteskapet, mener den ferske barne- og inkluderingsministeren Solveig Horne.

Den nye statsråden varsler en kursomlegging av familiepolitikken, og vil ha større vekt på å forebygge skilsmisser.

Blant annet ivrer for at norske ektepar skal gjøre som amerikanerne, sette av en «date night» i uka hvor forholdet kan dyrkes.

- Det er viktig å finne små lommer hvor foreldre kan være kjærester, sier Horne til Aftenbladet.

Etter hennes mening var det enklere før da besteforeldrene kunne avlaste.

- I dag er mange besteforeldre så opptatt med å realisere seg selv at de ikke har tid til å ta seg av barnebarna, mener Horne.

Forebygge skilsmisser

Den ferske barne-, likestillings- og inkluderingsministeren understreker at familiepolitikk er et fagfelt hun brenner for.

- Det skyldes nok litt mine personlige erfaringer, men også arbeidet mitt i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, sier Horne, som selv opplevde at ekteskapet hennes raknet for flere år siden.

- Vern om familien har vært et underprioritert område, dette er noe vi vil løfte, fortsetter Horne, som ser det som en hovedoppgave å sørge for at barnas interesser skal veie tyngre i en samlivskonflikt. Om det blant annet vil føre til økt krav om megling har hun enda ikke konkludert om.

Som et av sine første oppdrag som ny statsråd besøkte hun i dag Kirkens Familievern i Stavanger, KF Familiekontor, hvor hun ble vartet opp med kaffe og lefser og gode ord.

Familievernets mor

- Det er flott at vi har fått en statsråd som har så stort engasjement for familievernet, kanskje kan du bli "familievernets mor", hilste direktør Benita Christensen fra kontoret.

Solveig Horne varsler blant annet at ideelle aktører som KF Familiekontor vil få større oppmerksomhet fra den nye regjeringen, og aviser bestemt at det etter hennes mening er noe problem at det i en tredjedel av kommunene bare er tilbud om kirkelig familierådgivning.

- Det problemet ser jeg ikke i det hele tatt. Det viktigste er å ha et familievernkontor som jobber sammen med foreldrene, mener Horne, som selv brukte KF Familiekontor da hennes ekteskap raknet.

- Det er viktig å ha utenforstående som kan vurdere forholdet, og ikke bare snakke med venner og venninner, sier hun om hjelpen hun fikk.Fra Jon Aarsland, daglig leder av familievernkontoret i Sør-Rogaland fikk Horne blant annet med seg en konkret oppfordring om å omprioritere ressurser fra barnevernet til familievern.

- Barnevernet får i dag 280 millioner kroner, 150 millioner av disse burde helle vært brukt på barnevernet. I stedet for et plaster på såret vil vi kunne forebygge, sa han.

I likhet med Horne mener også Aarsland at familievernet ikke ble tilstrekkelig prioritert av de rød-grønne.

- Det har blant annet ført til lengre køer for å komme til terapi, sier Aarsland, som har forventninger til at den nye, borgerlige regjeringen i vil gi dem en viktigere rolle.

 

Les også

Siste fra Politikk