Energi kan velte regjeringslasset

Energipolitikken blir det vanskeligste temaet i forhandlingene mellom de rødgrønne valgvinnerne. Selv om SV er svekket, står de på at gjennomslag i miljø og skole er viktigst.

Og partiet møter forståelse hos den kommende statsministeren.

- Alle må få sette sitt preg på regjeringens politikk, sa Stoltenberg etter sentralstyremøtet i eget parti i går ettermiddag.

Arbeiderparti-lederen møtte sine fremtidige samarbeidspartnere allerede klokken 12.15 på Stortinget. Da la de planene for hvordan de skal jobbe frem mot selve forhandlingene, som starter 26. september på konferansesenteret Soria Moria i Holmenkollen.

- Før det blir det forberedelser av grunnlagsdokumenter og mye annet praktisk planlegging, forklarte Stoltenberg på pressekonferansen.

Men noe nærmere om forhandlingene og hvilke krav han skulle sette, gikk han ikke inn på.

- I respekt for forhandlingene vil jeg ikke gå inn i sakene, antyde kompromisser, peke på mulige løsninger eller absolutte krav. Jeg vil heller ikke si noe om fordelingen av statsrådsposter, sa Stoltenberg klart.

Men de største utfordringene fremover ligger utvilsomt på et område som er av stor betydning for Rogaland: Energipolitikken.

Olje
- I deler av energipolitikken har vi ulike syn, og her må det jobbes for å få frem løsninger som alle kan leve med og akseptere. Det ligner litt på det regjeringspartiene gjorde etter forrige valg. Der Venstre var absolutt imot boring i Barentshavet, men etter hvert godtok ganske omfattende boring. Det har vært kompromisser der, og vi må lete etter kompromisser vi også, pekte Stoltenberg på.

SV-leder Kristin Halvorsen gjorde det allerede etter gårsdagens første kakemøte med Stoltenberg og Åslaug Haga klart at hun vil ha gjennomslag for sine viktigste saker.

- Alle må få gjennomslag for sine viktigste saker. Vi i SV har store ambisjoner, og vi vil først og fremst sette vårt preg på skole og miljø, sa Halvorsen i stortingskorridoren etter møtet.

I mange spørsmål får partene det langt lettere. Det er enighet om fellesskapsløsninger fremfor skattelette. En god skole, trygg og verdig alderdom ble gjentatt fra valgkampen.

Den påtroppende statsministeren varsler at mer fra valgkampen skal merkes allerede i første sving. Den nye arbeidsmiljøloven som er vedtatt innført fra 1. januar neste år, mener Stoltenberg hans kommende regjering skal få stanset.

- Både Ap, SV, og Sp er enige om at vi ikke vil ha de varslede endringene for arbeidslivet. Jeg går ut fra at det både er praktisk og teknisk mulig å forhindre iverksetting av den nye arbeidsmiljøloven fra 1. januar, sa Stoltenberg.

Budsjettet endres
Bondevik-regjeringen går av når den leverer statsbudsjettet 14. oktober.

Men Stoltenberg varsler endringer også. Særlig konkret er det vanskelig å være før han sett budsjettet.

- De har lekket mange godbiter. Men hva vi får å rutte med som følge av en inndratt skattelette, vet vi ikke i dag, var Stoltenbergs budskap.

haavard.svensvik@aftenbladet.no

Les også

Siste fra Valg

Valgresultater 2011

  • Valgresultater 2011

Valgomat: Hvilket parti passer for deg?

  • Valgomat 2011

Følg valgbloggen

  • Valgbloggen 2011

Serie: Fattig i Lykkeland

  • Serie: Fattig i Lykkeland

På forsiden nå