Fjordman lover comeback

Peder Jensen - kjent som bloggeren Fjordman - sa at han ville slutte å skrive kritisk om muslimer i Europa etter terrorangrepene 22. juli. Nå vil han derimot skrive igjen - og lover bokutgivelse til neste år.

Nå er hvileperioden over. Peder Jensen skriver i dagens VG at «Fjordman lever videre». Samme dag i Aftenposten angriper han politiets framgangsmåte da han frivillig lot seg avhøre og senere følte seg trakassert da leiligheten ble ransaket og PC-en ble beslaglagt.

- Da jeg sto fram med fullt navn i VG vurderte jeg seriøst å gi meg som skribent. Etter å ha fått ting litt på avstand og tenkt igjennom saken vil jeg imidlertid fortsette med uforminsket styrke, skriver Jensen i et debattinnlegg i VG mandag.

- Ikke forstått

Den 36 år gamle bloggeren ble kjent i hele landet fordi Anders Behring Breivik refererte til ham hele 111 ganger i manifestet som ble offentliggjort den 22. juli. Gjennom nettstedet Gates of Vienna hadde Fjordman i flere år vært en av de viktigste bidragsyterne til islamhat og kritikk mot vestens politiske ledere som lar muslimer komme uhindret inn i Europa.

Da det ble kjent at han var en av de mest siterte kildene i manifestet til den Breivik sa Jensen at han skulle gå under jorden og ikke blogge igjen på stund, og i alle fall ikke som Fjordman. At han allerede nå er tilbake, oppreist og klar for å fortsette å spre sitt hatbudskap med fornyet styrke, taler for seg, mener kommentator Anders Giæver i VG.

Kommentatoren beskrev Fjordman den 5. august som en anonym og rabiat blogger som antakelig var død. Tilbake sto Peder Jensen, en gjennomsnittsnordmann.

- Dette viser bare at Peder Jensen ikke har skjønt bæret av hva som er skjedd. Han har en infantil oppfatning av publiseringsansvar og hva alle disse tingene går ut på, sier Giæver til NTB.

- Sutrer

- Det er viktig å være klar over at det er stor forskjell på den sutrende Peder Jensen vi ser i avisen og den Fjordman som vil ha rensing av muslimer i Europa.

At bloggeren ikke bare har stått opp fra de døde, men også varsler at han skal bli mer aktiv enn tidligere mener Giæver viser at Peder Jensen feilberegner norsk offentlighet.

- Han har ikledd seg en offerrolle nå framstår som forurettede borgeren etter kritikken. Det er ganske fantastisk å innta en offerrolle når vi i Norge i dag ikke har hatt så mange ofre siden krigen. Hvis han tror selvmedlidenheten skal gi ham sympati, så tror jeg han feilberegner, sier Giæver til NTB.

- Dette er ganske langt fra den Fjordman han presentert på Gates of Vienna.

- Mer synlig

Peder Jensen beskriver flere kommentatorer som mediebøller som ikke lar ham komme med tilsvar når de trakasserer ham i spaltene. Derfor vil han benytte pressens egne Vær Varsom-regler til å si hva han mener.

- Jeg kommer til å benytte meg aktivt av dette fremover, noe som betyr at jeg vil være mer synlig enn noensinne, skriver Fjordman.

Han legger til at han vil publisere sine skrifter i bloggen på internett både på engelsk og norsk dersom ikke hans innlegg blir tatt inn i avisene. Hans påbegynte bok vil også gis ut som planlagt neste år.

Følte seg trakassert

I et annet avisinnlegg samme dag, i Aftenposten skriver Jensen at han følte seg trakassert av politiet, som ransaket hjemmet hans med bakgrunn i vitnestatusen i terrorsaken.

- Jeg frykter at behandlingen av meg i denne saken kan skape en farlig presedens som i verste fall innebærer at politiet fra nå av kan ransake leiligheten til borgere de ikke liker oppsynet til, spesielt hvis de sier noe politisk ukorrekt, og konfiskere deres datautstyr, kamera og klær uten å sikte dem for å ha gjort noe kriminelt overhodet, skriver Jensen. (©NTB)

Les også

Siste fra Terrorsaken

På forsiden nå

Siste nytt

Siste 100 saker