- Om noen dager vil jeg kreve at Hans Rustad og andre høyrebloggredaktører stiller opp i en diskusjon om hvorvidt de har bidratt til å bygge drivhus for denne typen meininger som har inspirert til disse handlingene, fastslår Lars Gule, filosof, samfunnsdebattant og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo.

Gule har selv vært i nettdebatter mot terrorsiktede Anders Behring Breivik på det høyreorienterte og islamkritiske nettstedet Document.no. Han mener nettsteder som Document.no har spilt en rolle i forbindelse med Breiviks ugjerninger. Breivik publiserte i alt 75 innlegg på Document.no fra høsten 2009 til høsten 2010.

Breivik ble resultatet

- Disse fremmedfiendtlige og islamofobiske nettstedene er som drivhus hvor innleggene fungerer som gjødsel og forsterker hverandre. Så er spørsmålet om noe vil blomstre i denne blandingen. Breivik er et eksempel på noe som har blomstret

Filosofen og samfunnsdebattanten har i mange år fulgt det høyreekstreme Norge på nett. Han understreker at han ikke anklager Rustad eller Document.no for å være potensielle terrorister.

- De har reaksjonære og ufyselig meininger og tanker, men det er ikke det samme som at de er potensielle terrorister.

Gule påpeker at flere av ytringene i det 1500 sider lange manifestet, hvor Breivik begrunner sine ugjerninger i Oslo og på Utøya, er identiske med ytringene på Document.no.

- Vi har alle et ansvar

- Dette minner om at vi alle har et ansvar for å forhindre slike handlinger, sier filosofen, som synes det er viktig at det norske samfunnet stiller seg følgende spørsmål i etterkant av bombingen i Oslo og massakren på Utøya:

- Hvordan kan vi alle bygge en front mot de meiningene som er den gjødsel som Breiviks handlinger har vokst ut av?

I sitt manifest, som delvis er skrevet i du-form, skriver Breivik: «Rettsaken din kan gi deg en talerstol for hele verden».

- Kan Breiviks meninger og handlinger inspirere personer i det høyreekstreme miljøet?

- Det er ekstremt vanskelig å si, fordi det er en betydningsfull forskjell på det å ha meninger og det å velge å handle på grunnlag av meningene. Hvis man har disse meningene er det jo ikke sånn at det eneste handlingsalternativet er vold og terror.

Kritiserer PST

Gule påpeker at dette handler om trussel- og sikkerhetsvurderinger.

- Noe PST burde være i stand til, men deres kompetanse er ikke på topp på dette området, selv om de gjør så godt de kan.

- Det er forferdelig vanskelig å oppdage og identifisere denne typen trusler. Én ting er kompetanse til å gjenkjenne disse synspunktene, en annen er kapasitet til å følge med på slike nettdebatter.

Les Hans Rustads svar her: - Nesten grovt injurierende