• "Pourqoui? Warum? Why?" står det på en håndskrevet plakat som er stilt opp mot busskuret hvor 15 år gamle Mehdi Nathan Belhadj og 17 år gamle Pierre Gerrouville ble skutt.

    FOTO: Scanpix

Belgia i sorg, spør: Hvorfor?

«C'est lui». Det er ham. Ansiktet til Nordine Amrani fyller forsiden til lokalavisen La Meuse-Liège dagen etter at han drepte minst fire og skadet 120 av sine byfeller.

LIEGE:

Men ett spørsmål er viktigere enn hvem han var. «Pourqoui? Warum? Why?» står det på en håndskrevet plakat som er stilt opp mot busskuret hvor 15 år gamle Mehdi Nathan Belhadj og 17 år gamle Pierre Gerrouville ble skutt.

Les også

Drepte med granater og automatvåpen

Folk på julehandel flyktet i panikk da en mann begynte å skyte og kaste granater i sentrum av Liège. Ifølge belgiske medier tok mannen med seg fem i døden og såret over 120.

 

Dette spørsmålet stiller både politiet og hele Belgia seg etter massakren tirsdag. Var det terrorisme, en kriminell handling med flere ansvarlige, eller et angrep inspirert «av de kvalmende teoriene som fikk nordmannen Breivik til å gripe til våpen», spør storavisen Le Soir på lederplass.

Svaret fra innenriksminister Joëlle Milquet beroliger et stykke på vei: «En isolert og personlig handling.»

Hvite tulipaner

For de mange ungdommene som dagen etter samles rundt det ødelagte bussskuret på Place Saint-Lambert, hjelper svaret bare et stykke på vei. noen av dem gråter og trøstes av venner, andre våger seg gjennom flokken av fotografer fra hele Europa for å legge hvite tulipaner på drapsstedet.

De ser på merkene i betongveggen bak skuret, hvor kulene slo inn. De ser over mot det lave taket, en slags terrassse over bakeriet på hjørnet. Det var der han sto og kastet tre håndgranater ned på det nærmeste busskuret, før han tok fram automatgeværet og skjøt mot de vettskremte menneskene - på denne tiden for det meste skolebarn og kvinner - som forsøkte å flykte fra terroren.

Til slutt rettet Nordine Amrani en revolver mot seg selv. Rød sand markerer stedet hvor han falt. Etter å ha sprengt bilen hans, av frykt for at den var rigget med eksplosiver, gikk politiet inn i leiligheten hans, hvor de fant en død, 45 år gammel kvinne, som senere ble identifisert som hans hushjelp.

Har han også drept henne, er antallet døde kommet opp i sju, ham selv inkludert. Den 20 år gamle mannen som tirsdag ble listet opp som en av de drepte, svever ennå mellom liv og død.

Amrani var løslatt på prøve etter å ha blitt dømt til 58 måneders fengsel for besittelse av store mengder våpen og omfattende cannabisproduksjon for tre år siden.

Tause busspassasjerer

Place Saint-Lambert er en av de travleste bussholdeplassene i Europa. Hver time stopper mer enn 200 gule bybusser og slipper av og tar på skoleelever, shoppere, arbeidsfolk og besøkende. Dagen etter tragedien er det stille blant de store mengdene passasjerer som ser buss nr. 72 stoppe. Den skal til Citadelle, sykehuset hvor de fleste ofrene ble brakt. Minst 123 kom fysisk til skade av splinter fra granatene eller av skudd, ytterligere 40 er under behandling for sjokkskader.

Mange av de som står og ser på, er menn som snakker stille sammen på arabisk. Også Belgia er preget av fremmedfrykt, ekstreme høyrepartier gjør det godt i valgene. Bildet av det typisk nord-afrikanske ansiktet på forsiden av lokalavisen kommer ikke til å dempe denne diskusjonen, selv om Nordine Amrani var fra Liège.

«Marocain», sier en eldre mann, og går inn mellom de stengte bodene på julemarkedet. Marokkaner.

Les også

Siste fra Verden

Siste saker