Bitter øystrid mellom Japan og Sør-Korea

Den sørkoreanske presidentens besøk til en omstridt øygruppe vekker harme i Japan. Øystriden er den siste i en lang rekke uoverensstemmelser mellom de to landene og åpner gamle sår.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak kom fredag fram til den omstridte øygruppen, som heter Takeshima på japansk og Dokdo på koreansk. Både Japan og Sør-Korea gjør krav på øyene

Advarslene fra Tokyo om at et besøk på øygruppen ville få konsekvenser, ble ikke tatt til følge av president Lee, som etter å ha gått i land poserte foran en stein med påskriften ROK (Sørkoreansk) territorium. Han hilste også på den sørkoreanske kystvakten før han ettertrykkelig slo fast at øygruppen tilhører Sør-Korea.

- Dokdo er utvilsomt vårt territorium, og et sted det er verdt å ofre livet for å forsvare. La oss sørge for å beskytte det med stolthet, sa Lee.

Han er den første sørkoreanske presidenten som besøker øygruppen, som har hatt en liten kystvakt-kontingent siden 1954.

Japanske protest

Besøket vekket harme i Japan, og reaksjonen lot ikke vente på seg. Først ble Japans ambassadør til Sør-Korea kalt hjem, før Seouls representant i Tokyo ble kalt inn på teppet der han mottok en skarp protest.

Statsminister Yoshihiko Noda beskrev øybesøket som «ekstremt beklagelig», mens utenriksminister Koichiro Gemba kastet seg på telefonen til sin sørkoreanske kollega. I samtalen gjorde han det klart at «besøket vil ha en enorm negativ innvirkning på det japanske folks følelser».

- Besøket er uakseptabelt i lys av Japans holdning i dette spørsmålet. Vi har ikke andre valg enn å ta svare med passende tiltak, understreket Gemba.

- Ved til bålet

Analytikeren Jin Chang-soo i den sørkoreanske tankesmia Sejong Institute mener besøket var en overreaksjon fra president Lees side i en tid da forholdet til nabolandet har vært anstrengt.

- På lang sikt tror jeg ikke dette var rett tidspunkt å bruke dette kortet på. Det vil bare føre til flere problemer mellom de to landene, sier Jin.

Han påpeker at Japan også har i territorielle tvister gående med andre land, blant dem Russland.

- Vi har akkurat båret ved til bålet. Kan det føre med seg noe godt, spør han retorisk.

I juli protesterte Tokyo etter at en sørkoreaner kjørte en lastebil inn i hovedporten til den japanske ambassaden i Seoul. Måneden før ble en avtale om utveksling av militær etterretning lagt på hylla.

Åpner gamle sår

Det finnes kun to sivile beboere på øyene, et aldrende ektepar, men det er mye fisk i farvannene rundt, og det er gassforekomster i havbunnen.

Seoul erklærte øygruppen som sørkoreansk territorium i 1952, noe Japan mener var ulovlig fordi øygruppen ikke ble omfattet av fredsavtalen etter andre verdenskrig, den såkalte San Francisco-traktaten, som listet opp landområder Japan måtte gi fra seg.

Øygruppen er blitt et symbol på det trøblete forholdet mellom Sør-Korea og Japan, som har røtter i Japans kolonisering av Sør-Korea mellom 1910 og 1945. Okkupasjonen har etterlatt dype sår i Sør-Korea, blant annet fordi Tokyo nekter å kompensere kvinner som ble tvunget til å jobbe som sexslaver for japanske soldater under andre verdenskrig. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste saker