• Her selges cannabis over disk

    Flere stater i USA skal stemme om legalisering av marihuana i neste uke. Aftenbladet har besøkt Amsterdam.

    VIDEO: Jon Ingemundsen/TV Aftenbladet

Nå blåser hasj-trekken hit

To bydelspolitikere på Storhaug, verdens mektigste mann og en velutdannet trønder fra en coffeeshop i Amsterdam. Stadig flere blir synlige i kampen for å myke opp cannabis-lovene.

Skuespilleren Kristoffer Joner og gymnaslærer Dag Mossige fra Stavanger Ap er skjønt enige om dagens cannabis-politikk.

FOTO: Jon Ingemundsen

- Om jeg røyker hasj? Hvis jeg hadde svart ja på det, kunne det blitt et fire timer langt avhør, og gudene vet om jeg hadde havnet i fengsel. Det er et av de få spørsmålene i samfunnet som det ikke går an å være ærlig på, sier Kristoffer Joner (Ap).

- Det er fortsatt veldig tabubelagt, og det er vanskelig å skjønne hvorfor. Selv riksadvokaten har bedt om en debatt omkring straffereaksjonene. Likevel tør ikke folk snakke om det. Vi ønsker å bidra til å stikke hull på denne verkebyllen, sier Dag Mossige (Ap).

Duoen fra Storhaug Arbeiderlag fikk mye oppmerksomhet da de foreslo på årsmøtet til Stavanger Ap at hasj skulle avkriminaliseres – altså sidestilles med en parkerings- eller fartsbot uten at det kommer på rullebladet. Det de rørte borti handler ikke om et lokalt arbeiderlag eller noe som skjer på Storhaug; flere peker på at det blåser en stadig sterkere legaliseringsvind over hele verden.

Obama og cannabis

Barack Obama er åpen om sin fortid med cannabis.
For omtrent parallelt med at Joner og Mossige sto på talerstolen i Stavanger, gikk de et par hakk lenger på andre siden av Atlanterhavet. Colorado og Washington har nemlig innført full legalisering – og det er ventet at flere vil følge etter. Barack Obama sa i den forbindelse at han ser på alkohol som farligere enn cannabis. Han har selv røykt stoffet i sin ungdom, i likhet med de to siste forgjengerne George W. Bush og Bill Clinton.

I Uruguay er det nå fullt lovlig å røyke hasj, og diskusjonen er høyst levende i mange vestlige land. Det har vært oppe i nasjonalforsamlingen i Irland og Storbritannia det siste året. Sveits avkriminaliserte i fjor – noe som førte til at 30.000 saker ble frigjort fra rettssystemet. I allerede liberale Canada vil et av de største partiene liberalisere fullt og helt. Venstre og De Grønne i Tyskland har også sagt det samme på føderalt nivå.

Den nederlandske modellen

Amsterdam tiltrekker seg mange ekstra turister på grunn av tilgangen på cannabis.

FOTO: Jon Ingemundsen

Amsterdam er selvfølgelig pensum for alle som er aktive i liberaliseringsdebatten verden over. Cannabis er formelt illegalt i Nederland, men de lokale myndighetene i hovedstaden godtar regulert salg av cannabis til eget bruk (5 gram). Her kommer mennesker i alle aldere, farger og fasonger inn på de såkalte cofeeshops-ene for å kjøpe cannabis over disk. På 420 Café rundt klokken 20.00 en onsdag er det rolig stemning. Noen spiller sjakk, enkelte snakker med huskatten Bobby, mens andre bare sitter og lytter til låtene fra Jimi Hendrix. En gjeng ungdommer fra Madrid fniser når vi spør hvorfor de er i byen. Tre britiske ingeniør-studenter er også i Amsterdam for å se på nederlandske bygg som en del av studiet. Det er likevel ingen tvil om at cofee-shopene er høydepunktet på turen, både for studentene og foreleserne – som visstnok sitter på et tilsvarende sted rett borti gaten.

- Vi røyker litt hjemme også, men her føles det tryggere. Du risikerer ikke å få dårlig og iblant farlige varer slik som hjemme, sier en av studentene.

Trønderen som selger hasj

Janne Svensson har servet kaffe og cannabis i Amsterdam i sju år.

FOTO: Jon Ingemundsen

På den andre siden av disken på 420 Café står Janne Svensson fra Stjørdal. På menyen kan du velge mellom ulike sorter cannabis i form av gress eller hasj i løs vekt, en hasjkake eller kanskje bare en ferdigrullet joint

- Det er mange norske som kommer her ja, sier Svensson. Trønderen er utdannet matematiker og tidligere foreleser ved NTNU. Nå selger hun altså kaffe og cannabis i små kvanta til folk over 18 år. Tidligere jobbet hun på bar i Trondheim.

- Nattelivet i Trondheim og Amsterdam er som natt og dag. Det går ikke an å sammenligne. Se rundt deg her! Jeg har aldri sett noen som har slåss gjennom mine sju år i baren. Hjemme ser du alltid en slåsskamp eller to i løpet av en fredag eller lørdag, sier Svensson.

36-åringen blir nesten rørt, og i alle fall stolt, av å snakke om erfaringene til Amsterdam.

- Det er ganske interessant å se hvordan det fungerer i en by med 40 års erfaring i å selge cannabis uten å stemple kundene som kriminelle. Her er det rent og ryddig, skatteinntektene går til staten. Det er ekstremt liten rekruttering til hardere stoffer, sier Svensson, som nylig så en dokumentar om Norge som ble vist på nederlandsk fjernsyn.

- Programmet åpnet med: «Her i Norge er alt svindyrt. Bortsett fra heroin", forteller Svensson.

Stoltenberg vil liberalisere

Disse to grekerne jobber for tiden i Amsterdam og stortrives både med jobben og på coffeeshop. I Hellas er cannabis ulovlig på linje med Norge, selv om avkriminalisering diskuteres hyppig.

FOTO: Jon Ingemundsen

Michael Veling er sjefen hennes. Han har drevet 420 Café i Amsterdam i over 20 år, er talsmann og styremedlem i Dutch Cannabis Retailers Association og er en av 194 privilegerte kafé-eiere som har fått tillatelse av ordføreren til å selge cannabis over disk.

- Merk mine ord; cannabis kommer til å bli lovlig i hele den vestlige verden i løpet av fem år, sier Michael Veling.

- Det vil drepe hele businessen min om jeg får rett, men det er naivt å tro noe annet. Det var USA som i sin tid først innførte forbud mot cannabis. Når de nå snur, følger resten av Vesten etter. Det gjelder også Norge og Skandinavia, sier Veling.

For halvannet år siden møtte både Veling og Svensson den tidligere norske topp-politikeren Thorvald Stoltenberg da han var i Amsterdam for å motta «Cannabis Culture Award 2012». Bakgrunnen var at han sammen med blant andre Kofi Annan og Javier Solana satt i en kommisjon som oppfordret «regjeringer til å eksperimentere med modeller for lovlig regulering av narkotika» – og pekte særlig på cannabis.

- Det er fortsatt politisk selvmord å ta opp liberalisering eller avkriminalisering for aktive politikere. Jeg skulle ønske debatten var mer åpen og ikke var så klein å ta i for seriøse politikere. Jo mer informasjon vi får, jo bedre er det jo, sier Svensson.

Diskusjonen i Norge

Sønnen til Thorvald, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, har innrømmet at han har røykt i sin ungdom. Erna Solberg har ikke innrømmet det samme, men hennes erstatter på Stortinget, etterlyste i landets største avis en debatt om "å selge hasj over disk" 26. februar. Bare uker etterpå ble han siktet for brudd på narkotikaloven og innrømmet i avhør å ha røykt hasj. Nå har han foreløpig trukket seg fra alle verv.

Blant de som lager landets lover på Stortinget sitter det nå enkeltrepresentanter fra flere partier som vil vurdere å liberalisere hasjlovgivningen i landet. Det er også offisiell politikk fra Fremskrittspartiets Ungdom og Unge Venstre. Og på Miljøpartiet De Grønnes program står det at de vil utrede "offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis/marihuana". Hordaland Ap vedtok omtrent det samme som Kristoffer Joner og Dag Mossige foreslo i Stavanger. Blant de som vil liberalisere finnes både venstresidens argumenter om å beskytte de som allerede har det tøft fra før – og høyresidens tanker om individets frihet til selv å avgjøre om de vil røyke et stoff som slett ikke er verre enn øl og vin.

- I samfunnet handler det alltid om å lytte til eksperter. Men i denne saken har vi liksom valgt ikke å gjøre det. Samtidig opplever jeg nå at det i det siste er blitt lettere å snakke om dette, sier Kristoffer Joner (Ap).

- Det er noe som skjer ute blant vanlige folk nå. Etter så mange år tror jeg mange begynner å se at det må tenkes nytt, sier Mossige.

Les også

Siste fra Verden

Cannabis

Cannabis brukes som betegnelse på rusmidler fremstilt av hamp-planten

Planten inneholder en lang rekke substanser som har fellesbetegnelsen cannabinoider. Det viktigste aktive virkestoffet er delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Det er dette stoffet som i hovedsak gir rus.

Ulike produkter framstilles fra cannabis og representerer ulike foredlingsgrader.

Marijuana (eller gress, pot, weed) består hovedsaklig av tørkede toppskudd og blomster fra hunnplanten. Fargen er som regel (plante)grønn, gjerne med lysebrune/rødlige "hår".

Hasjisj eller hasj er et raffinert produkt, fremstilt av ferske eller tørkede marijuanaplanter. Fargen varierer gjerne fra lys brun til nesten svart.

Cannabisolje er en mer konsentrert form av THC. Plantesaften er ekstrahert fra cellulosematerialet med et løsemiddel, som så dampes inn til et seigtflytende, oljelignende produkt. Cannabisoljen er en grønn eller brun klisteraktig.

Relaterte bilder

FOTO: Jon Ingemundsen

Siste saker