Putin vedtok omstridt organisasjonslov

Russlands president Vladimir Putin har godkjent en ny og omstridt lov som gjør at frivillige organisasjoner med pengestøtte fra utlandet får status som «utenlandske agenter».

Loven har skapt stor bekymring blant aktivister som jobber for politiske endringer og menneskerettigheter. De frykter at den vil bli brukt til å kneble organisasjoner som er kritiske til russiske myndigheter.

Loven ble denne uken godkjent av nasjonalforsamlingen. Behandlingen skjedde svært raskt slik at den skulle kunne signeres av Putin før sommerferien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Agenter»

Den nye loven innebærer at alle medarbeidere i russiske ikke-statlige organisasjoner som mottar penger fra utlandet, og som i styresmaktenes øyne er involvert i politisk aktivitet, må bære kort merket «utenlandsk agent».

Det offisielle formålet er å forhindre at andre stater blander seg inn i russisk politikk.

Kritikerne argumenterer med at begrepet «utenlandsk agent» antyder spionasje til fordel for en fremmed makt. Når begrepet nå blir brukt om frivillige organisasjoner, frykter de det skal ødelegge for blant annet menneskeretts- og miljøvernorganisasjoner som jobber i Russland.

Den norske Helsingforskomité er blant organisasjonene som har gitt uttrykk for stor bekymring.

Boikotte

Noen organisasjoner sier de vil boikotte den nye loven, blant annet den russiske gruppen For menneskerettigheter.

- Vi kommer til å motsette oss dette ved å bruke lovlige metoder, som å gå til domstolene, inkludert forfatningsdomstolen, sier Lev Ponomarjov i For menneskerettigheter til nyhetsbyrået Interfax.

Både USA og EU er bekymret for hva den nye loven vil ha å si for frivillige organisasjoner. Russiske myndigheter har på sin side slått tilbake mot kritikken med å anklage utenforstående for å blande seg inn i russiske anliggender. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste saker