• Folk i Banda Aceh i Indonesia strømmet ut av byen og forsøkte å ta seg opp i høyden da tsunamivarselet gikk etter de kraftige jordskjelvene onsdag.

    FOTO: Junaidi Hanafiah / Reuters / NTB scanpix

Tsunamifrykt etter jordskjelv i Indonesia

Panikken spredte seg i både Indonesia og Thailand da kraftige jordskjelv rammet onsdag. Men den fryktede tsunamien uteble, og evakuerte våget seg etter hvert tilbake.

Kun små jordskjelvbølger på under én meter er registrert etter to kraftige skjelv utenfor Sumatra i Indonesia onsdag.

Det første skjelvet var kraftig, med en styrke på 8,6, og det ble etterfulgt av en rekke etterskjelv. Hovedskjelvet hadde sitt episenter i Stillehavet utenfor Sumatra, omtrent på samme sted som det voldsomme skjelvet i 2004.

Det ble utstedt tsunamivarsel i både Indonesia og Thailand, så vel som i India, Sri Lanka og så langt bort som Kenya. Men det har ikke kommet meldinger om at noen er savnet eller har omkommet. Det er heller ikke meldt om skader på bygninger og infrastruktur, og varslene ble trukket tilbake etter noen timer.

Rask evakuering

Phil Charlesworth, stedlig representant for Røde Kors i Indonesia, forteller at tsunamivarselet ble sendt ut med en gang etter at skjelvet inntraff, slik rutinene nå tilsier. Det gjorde at lokale myndigheter raskt kunne sette i gang evakuering av folk fra de utsatte kystområdene.

- Jeg tror ikke det blir nødvendig med en større hjelpeinnsats, sier Charlesworth til nyhetsbyrået TT.

- Det ble panikk etter de første skjelvene i dag i en befolkning som fortsatt er traumatisert etter hendelsene i 2004. Og hvert etterskjelv øker forståelig nok bekymringen deres, sier han.

- Skremmende

Sammen med fem andre nordmenn var Odd Magne Kjeldstad fra Tønsberg ute og ruslet i gatene i Patong på det thailandske ferieøya Phuket da han plutselig skjønte at noe var på gang.

- Lokalbefolkningen begynte å bli urolige. Vi lurte på hva som skjedde, og fikk høre at det var tsunamivarsel, forteller Kjelstad til NTB.

- Etter hvert var det en folkestrøm på vei opp mot høyden, og vi valgte å følge strømmen, sier Kjelstad. Han forteller at det var lite informasjon til å begynne med.

- Men da vi hadde kommet ut av byen og var på vei mot et bratt skråning, begynte det å gå alarmer. Vi klatret opp så fort vi kunne. Det var panikk blant enkelte, og det var en dyster stemning. Mange var redde, også vi. Vi tok dette svært alvorlig, vi har jo friskt i minne hva som skjedde i 2004, sier han.

Kjelstad og reisefølget hans satt i tre og en halv time i den bratte skråningen, 85 meter over havet. Først i 19-tiden lokal tid våget de seg ned etter å ha fått forsikringer om at tsunamifaren var over.

Kjelstad synes det var en ubehagelig opplevelse.

- Det er klart det er skremmende når folk kommer løpende og skrikende mot deg. Vi var forberedt på det verste, men heldigvis gikk det bra, sier han.

Merket lite

Flere nordmenn som er på ferie i Thailand, forteller at de merket lite til skjelvene.

- Man får liksom ikke følelsen at det er ekte så lenge man ikke ser det, sier Daniel Berg Johannessen (25) fra Oslo. Han ble evakuert fra Patong etter tsunamivarselet i Thailand.

- De sier at vi er trygge her, og at det ikke er noe problem for oss, men like borti lia her sitter det masse folk på fjellet. Så folk er nervøse, sa Berg Johannessen før faren var avblåst.

Heller ikke Cathrine Aasebø Bakken, på ferie i Krabi med mann og to barn, merket noe til skjelvene. Familien lå ved bassenget da hotellets ansatte ba alle om å samle seg i resepsjonen, det høyeste punktet på hotellområdet. Hun mener situasjonen ble håndtert profesjonelt fra hotellets side.

- Jeg har inntrykk av at de har veldig god kontroll på evakueringen. De vet hva de skal gjøre, sier hun. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Relaterte bilder

Da tsunamivarselet gikk i store deler av Sør-Øst Asia etter jordskjelvet utenfor Aceh-provinsen i Indonesia onsdag, fulgte også nordmenn evakueringsrutinene. Bildet viser til venstre Eli Torgersen og Anne Lise Bottolfsen (delvis skjult) i skogen ved Patong by i Sør-Thailand hvor de avventet beskjed om «faren over». FOTO: Odd Magne Kjelstad / NTB scanpix

Siste saker