• Ingjerd Nordhagen fikk neglebitt når hun lørdag kveld sikret seg disse bildene sammen med mannen Ole Jørgen Nordhagen.

    FOTO: Ole Jørgen Nordhagen (privat)

  • Det måtte nøye beregninger til for å få til dette motivet.

    FOTO: Ole Jørgen Nordhagen (privat)

  • Hobbyfotografen stod 250 meter unna Ingjerd Nordhagen for å få til denne effekten.

    FOTO: Ole Jørgen Nordhagen (privat)

Regnet seg frem til supermånebilder

Hobbyfotograf Ole Jørgen Nordhagen brukte gamle mattekunnskaper for å sikre seg disse bildene av lørdagens supermåne.

Natt til søndag viste månen seg på sitt aller største. Da var den nemlig så nære jorden den vil komme i 2012, og oppleves som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn gjennomsnittsmånen, ifølge space.com. Mange tok nok bilder av supermånen, men Ole Jørgen Nordhagen på Ræge gjorde seg gjerne litt mer flid enn de fleste når han skulle ta bilde av kona Ingjerd som danset foran månen i 22-tiden lørdag kveld.

- Jeg måtte gjøre en del beregninger på forhånd. Står du for nært, får du bare et stort menneske og en liten måne, vet du, sier hobbyfotografen.

Dermed tok Nordhagen frem gamle mattekunnskaper og forsikret seg om at han ville få motivet riktig.

- Det er den gamle trigonometriske funksjonen som ligger i bakhodet. Du husker pytagoras fra barneskolen?

- Ehh.. tjaa…

- Det er en enkel tangensberegning.

- Åh.

- I astronomikalenderen jeg har, stod det at månens vinkelstrekning er 0,545 grader.

- Javel?

- Når du ser himmelhvelvingen helt rundt, er den 360 grader. Månen utgjorde omtrent en halv grad. Da hadde jeg vinkelen, så hadde jeg målt Ingjerd, så vi visste hva vi gikk til.

Dermed hadde Nordhagen funnet et passende sted å plassere Ingjerd, og skjønt at han måtte stå 250 meter unna henne for å sikre seg motivet.

- Derfor måtte jeg hyle til henne når hun måtte flytte seg litt. Månen flytter seg fort, så vi hoia og skreik til hverandre på Kvithei. Jeg måtte løpe 20-30 meter til siden bare på de ti minuttene vi holdt på. Det var så kaldt at vi måtte skynde oss, humrer Nordhagen.

Vil du sikre deg like gode månebilder som ham, må du dessverre smøre deg med tålmodighet. Neste supermåne kommer nemlig ikke før i 2013.  

Les også

Siste fra Teknologi

Siste nytt

Siste 100 saker