Høyreklikk:

Rydd pc-en til jul

Har du opplevd at pc-en sviver treigere og at du får stadig mindre plass på harddisken - kanskje uten at du helt forstår hvorfor?

Da er det kanskje på tide med en liten opprydning. Når du har vasket gulvet, båret ved, satt opp julebånd og fått unna alle de andre julegreiene kan du benytte fridagene til å pusle litt med pc-en. Om du liker den slags.

Gratisprogrammet TreeSize er en gammel favoritt som raskt avslører hvor alt rotet befinner seg. Du kan skanne hele harddisken eller velge enkeltmapper du vil kikke nærmere på. Resultatet blir naturligvis presentert på ryddig og oversiktelig vis. Produsenten har også en gratisvariant for mobiltelefoner med Windows Mobile operativsystem. Du kan også laste ned en gratis testversjon av TreeSize Pro, som inneholder enda flere funksjoner. Programmene finner du på www.jam-software.com.

Det er enkelt å rydde når du finner svære mapper med gamle videoklipp, musikk eller bilder som kan slettes. Men det er ikke alltid så enkelt. Under kategorien « Disk cleanup» på www.snapfiles.com finner du en haug med ryddeprogrammer som søker gjennom harddisken på jakt etter overflødige filer.

Jeg har fra tid til annenbrukt forskjellig slike verktøy med bra resultat. Bortsett fra en gang, da hele pc-en ble snål etterpå. Det var sannsynligvis min egen feil (jeg ble overmodig og slettet litt for mye). Les instruksene nøye og tenk deg om før du lar ryddeprogrammet få frie tøyler. Hvilket bringer meg til en av mine største kjepphester:

Om du har gode rutiner for sikkerhetskopiering (backup) gjør det knapt noen verdens ting om pc-en eller harddisken havarerer. I teorien skal du relativt enkelt kunne gjennopprette hele maskinen på kort tid. Om du er skikkelig uheldig må du kanskje bytte harddisk først, men det er fort gjort, og knapt noe du trenger å grue deg til. Selv bruker jeg et kommersielt verktøy, men her er noen gratis backupprogrammer som alle har fått god omtale. I tilfeldig rekkefølge: Easeus Todo Backup, Karen's Replicator, Comodo Backup, Cobian Backup, SyncBack og GFI Backup. Du finner alle sammen via Google.

Husk å lagre sikkerhetskopiene på en annen disk enn originalfilene. Gjerne også på en ekstra disk som du kan ha liggende på jobb eller et annet sted.

Les også

Siste fra Teknologi

Relaterte bilder

Siste nytt

Siste 100 saker