Noen av landets beste kitere har flyttet opp hit, etter vinden. På Haukeliseter jobber de et par timer om dagen på fjellstua mot kost og losji.

Tidligere i vinter har luften vært altfor rolig for de ivrige drageflygerne som holder til her ved kanten av Hardangervidda. Men den siste dagen i februar våkner de til strålende sol over vinterfjellet og 15 sekundmeters vind. Den etterlengtede dagen er kommet.

Jubler over vinden

- Vind er vind. Vi har ikke hatt vind i hele år. Nå har vi vind og sol, jubler Marit Nore mens hun gjør klar utstyret i skråningen foran fjellstua.

Hun og de tre andre kiterne har latt solen mykne snøen noen timer før de går i gang: De monterer utstyr og ordner i de lange, tynne snorene, mens dragen blir holdt nede med snøklumper. Etter å ha tatt på seg selen og festet dragen til denne, hjelper kiterne hverandre med å løfte vekk snøen fra dragen.

Dermed stiger dragen til værs, og svusj: Brettet med kiteren danser bortover snøen, før det blir dratt med jevn fart bortover flatene ved Ståvatn.

Storm-mannen i front

Først ut er den gulkledde Per Edvard Jonson (28) som kalles for storm-mannen. Like etter ham kommer Malin Rapp (24) fra Skøvde som trener til VM i langdistanse, Marit Nore som er kiteinstruktør og Andreas Våge (25) fra Stavanger som studerer i Trondheim. Malin tar et fjernstudie i psykologi, mens kjæresten Per Edvard utdanner seg til brannmann.

Godværsskyene på himmelen har bra fart, vinden fanger dragene, og nede på bakken suser sterke kropper bortover snøen på brett og slalåmski.

Får løft av vinden

Oppglødd av vinden og farten de får, finner de et sted der de kan hoppe ut fra en liten haug. Malin tar bokstavelig talt av: Hun får et løft av vinden og svever ti meter opp i luften, etter sin grønne drage.

- Du kan hoppe mye høyere om du vil under andre forhold. Opp mot 15-20 meter. Du kan seile ut fra fjell også og komme veldig, veldig høyt. Det er en kul følelse å hoppe høyt, sier Malin etter at de er tilbake fra en leken økt i snøen.

- Hvordan kjennes det?

- Det kribler i kroppen og du er inne i nuet. Du er så fokusert at det nesten ikke går an å beskrive, for det er så kraftige følelser som fyller hele kroppen med glede. Og så lander du bare sånn woooooow, og så sier vennene dine at du hopper veldig høyt, og så blir du enda mer giret, sier hun oppglødd, og øynene stråler.

Fra Brasil, via USA til Jæren

Akkurat den følelsen søker også Marit Nore. I høst kitet hun utenfor strendene i Brasil, til våren vil hun kite på østkysten av USA eller på en innsjø i Marokko, og til sommeren søker hun seg til Jærstrendene. Men akkurat nå har vinden ført henne til Haukeliseter, hvor hun arrangerer kitekurs hver helg.

- Hvem passer kiting for?

- Kiting passer for alle. Den yngste jeg har hatt på kurs, er en 13 år gammel jente. Og så har jeg hørt om 70-åringer på kurs. Så kiting er en folkesport som egner seg for absolutt alle som liker å være ute i naturen, sier Marit. Hun forteller at interessen for kiting har vært økende de siste par årene.

- Det er stadig mer aktivitet her oppe. Folk kommer når det er meldt vind. I Stavanger er det også flere som kommer seg ut på strendene etter jobb - og kanskje noen i arbeidstiden også. Flere går på kurs, og flere blir aktive på egen hånd etterpå. Universitetet i Stavanger har egen kiteklubb. For dem som har gått på kurs på snø, blir overgangen til kiting på sjø enkel, mener Nore.

Kostbar sport

- Blir dette veldig dyrt, med mye utstyr?

- Ja, det koster litt å komme i gang, men sammenlignet med andre idretter som vindsurfing og paragliding er dette relativt billig. Så lenge man har en drage, og sele og brett, så kan man komme seg ut veldig mye, sier Nore. En ny kite koster rundt 10.000 kroner. Om du kjøper utstyret brukt, anslår instruktøren en startkostnad på 5000-10.000 kroner. Kursdeltakerne får låne utstyr.

- Er kiting en farlig sport?

- Nei, men sporten var farlig de første årene. Da skjedde det alvorlige ulykker hvert år. Siden 2007 har det skjedd mye: Utstyret er blitt forbedret, og vi har sikkerhetsutløsere om noe skjer. Fortsatt skjer det ulykker, som da en kiter på Solastranden endte inne på flyplassen. Han gikk ut under forhold da han burde holdt seg hjemme.

- Meningen med livet - hva er det?

- Ha det gøy, svarer Marit Nore kontant.

Neste morgen har vinden løyet på Haukeliseter. Kiterne blir observert på tunet med gule oppvaskhansker og vaskemiddel-flasker i nevene. Men kanskje vinden kommer tilbake når vaskejobben er gjort?