Slik vil oljeglad Frp-topp finte ut småpartiene

Egen oljeavtale mellom Høyre, Frp og Ap om Lofoten, Vesterålen og Senja allerede før valget. Hindre at konflikten omfattes av regjerings- eller samarbeidsavtaler og sikre flertall etter valget uansett hvem som er statsminister.

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp), her avbildet med Frp-leder Siv Jensen under et besøk i Stavanger i fjor høst, har klekket ut en plan for å få bevegelse i den betente oljestriden om Lofoten, Vesterålen og Senja. Planen får noe lunken mottakelse.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Omtrent sånn kan planene til Roy Steffensen (Frp), stortingsrepresentant, landsstyremedlem og Rogaland Frp-leder, oppsummeres.

Steffensen er attpåtil villig til å bli med på Arbeiderpartiets mellomløsning om Lofoten, Vesterålen og Senja (Lovese), selv om Ap-kompromisset er mer oljerestriktivt enn linjen til både Frp og Høyre.

– Ap-løsningen er ikke god nok, men hvis det er det som skal til for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja, og de vil gjøre det før valget, så er det noe jeg vil presse på for i eget parti, sier han til Aftenbladet.

Steffensen reagerer på Aftenblad-oppslaget om at en konserntillitsvalgt i Statoil frykter at 100.000 arbeidere vil stå uten jobb om få år dersom det ikke dukker opp nye, store prosjekter på norsk sokkel.

– Tiden for å la Sp, SV, KrF og Venstre få diktere viktige områder av norsk oljepolitikk bør være forbi. Oppslaget i Aftenbladet må vi ta på alvor, sier han.

Les også

Partitopper klargjør til ny kamp mot oljeboring i Nord

Les også

Tidligere Statoil-topp anslår: Olje i Lofoten gir hver av oss 750 kroner

Les også

Velkomstgave til Hadia Tajik – Rogaland Ap endrer oljekurs

Plan A

Samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre har gitt stillstand i den betente og prestisjetunge Lovese-saken i stortingsperioden 2013–2017.

Spørsmålet er om det endrer seg etter valget.

KrF, Venstre, Sp, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt går alle til valg på et petroleumsfritt Lovese.

Høyre og Frp ønsker full konsekvensutredning, mens Ap går for en mellomløsning.

Steffensens Plan A er en avtale mellom Ap, Frp og Høyre om konsekvensutredning i 2018 – uavhengig av hvem som sitter i regjering.

– Da kan ikke småpartiene på noen sider bruke dette i regjeringsforhandlinger etter valget, og vi får gjennomført den politikken som det er stort flertall for i Stortinget, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) på valgkampbesøk i Stavanger med Torstein TvedtSolberg (f.v.), Hadia Tajik og Kari Nessa Nordtun.

Nei takk, svarer Ap og Høyre

Planen får en lunken mottakelse hos Ap og Høyre.

Tina Bru (H), 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier problemet er at Arbeiderpartiet har forandret politikken sin i saken.

– Det gjør også en slik løsning (som Roy Steffensen skisserer) urealistisk. Ap ønsker ikke lenger å konsekvensutrede hele området. Hvorfor skal da Høyre bli med på et Ap-kompromiss før velgerne har fått sagt sitt?

– Men da vet jo «alle» at det etter valget ikke blir noen bevegelse i Lofoten-spørsmålet?

– Vi går til valg på vår politikk og med et mål om at Høyre skal bli størst mulig. Det større Høyre blir, desto mer sannsynlig er det at vi får til en full konsekvensutredning. Men at Arbeiderpartiet har skiftet linje her, er beklagelig, sier Bru.

Les også

Dette er Erna og Jonas enige om i oljestriden om Lofoten

Les også

Ekspert: Global oppvarming er lønnsomt for Norge de neste 50–60 årene

Les også

- Vi skal knuse oljeindustriens våte Lofoten-drøm

Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener Steffensen nå innrømmer at det er helt usannsynlig med bevegelse i saken selv om sittende regjering skulle få fortsette, og at Frp egentlig lurer velgerne.

– Innerst inne vet Steffensen at dette står og faller på Venstres oppslutning, og fra Venstres side er det avklart at det ikke blir noe av dette, sier han.

– Dette forteller meg også at vi trenger et nytt flertall og en ny regjering for å få bevegelse i saken. Fire år med Frp- og Høyre-regjering har ikke ført oss en millimeter. Vårt kompromiss er nettopp et forsøk på å skape bevegelse. Steffensens utspill viser helt tydelig at regjeringspartiene har resignert helt, sier Tvedt Solberg.

Steffensen er på sin side skuffet over at Ap gjør dette til «et politisk spill» i stedet for å gripe en, ifølge Steffensen, utstrakt hånd som kan bidra til å sikre velferd og arbeidsplasser langs kysten.

– Blir det ny regjering, vil Ap trolig måtte regjere på MDGs nåde, og da kan de se langt etter noen løsning i det hele tatt. Det vil jo selvfølgelig glede Torstein, som personlig er for å frede Lofoten, men det er trist for Rogaland og landet, sier han.

PS! Her er et scenario som kan gi bevegelse i saken. Hypotetisk sett kan det etter valget bli mindretallsregjering, med bare Ap eller bare Frp og Høyre, som danner regjering uten samarbeidsavtaler. Slike mindretallsregjeringer vil stå fritt til å inngå flertall i Stortinget i saken. Et Ap i mindretallsregjering uten avtale om saken kan eksempelvis hente støtte fra Høyre og Frp i Stortinget.

Les også

 1. Stanley Wirak innrømmer hva han egentlig mente med ordførerbrev om Lofoten, Vesterålen og Senja

 2. Foreløpig ingen olje-ultimatum fra Høyre og Frp

 3. Hadia Tajik drømmer om industrieventyr i Nordsjøen

Publisert:
 1. Roy Steffensen
 2. Lofoten
 3. Politikk
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 3. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 4. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 5. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 6. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget