Eksperter forventer at Opec vil trosse Trump med oljekutt

Et klart flertall av oljeeksperter tror at oljekartellet Opec og Russland vil gå for kutt i produksjonen for å unngå prisfall.

Publisert: Publisert:

Saudi Arabia - her er kronprins Mohammed bin Salman under et besøk i Det hvit hus - kommer ikke til å etterfølge president Donald Trumps ønske om fortsatt lav oljepris, tror analytikere. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Denne artikkelen er over ett år gammel

Av 36 analytikere og tradere Bloomberg har sjekket med, svarer 31 at de forventer at Opec-landene og Russland (kalt Opec+) vil gå for kutt i oljeproduksjonen når de møtes i Wien i slutten av neste uke.

Prisen for ett fat nordsjøolje ligger rundt 61 dollar onsdag morgen, etter å ha vært rundt 85 dollar i begynnelsen av oktober.

Oljeprisen har dermed falt med 30 prosent de siste to månedene, forklart med økt produksjon av skiferolje i USA, mer olje enn forventet fra Russland og Saudi Arabia og synkende etterspørsel. Til sammen gjør dette markedet bekymret for overproduksjon til neste år.

Hvis de 15 medlemslandene i Opec og Russland går for produksjonskutt for å presse oljeprisen opp, vil det være på tvers av ønskene til USAs president Donald Trump. Han har gitt Saudi Arabia beskjed om å jobbe for lavere oljepris, men ekspertene tror altså ikke at landet vil følge opp. Da er de mer i tvil om Russland vil være med på nye produksjonskutt. 12 av de 31 som tror på kutt, tror ikke at Russland vil bidra, skriver Bloomberg.

Publisert: