Omstilling kan gi store muligheter for de unge

Oljeindustrien kommer til å fortsette å gi oss inntekter, men endringene som skjer i norsk næringsliv nå kan by på store muligheter. Spesielt for de unge.

Omstillingen i norsk næringsliv kan være en mulighet for unge grundere. Bildet er fra en reportasje hos grunderbedriften Future Home. Fra venstre Sigbjørn Groven, Bjarne Handeland, Erik Måland og Erik Stokkeland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det kommer aldri til å skje at vi stenger ned oljeindustrien. Fordi inntektene fra oljeindustrien utgjør minst 22 prosent av nasjonalregnskapet, og disse inntektene kan ikke erstattes av noe annet, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

– Det vil også være nedbemanninger og utfordringer i 2017. Så vi ser nok ikke den store muligheten for økt aktivitet før i 2018 og 2019. Det går nok den rette veien, men det går ikke så raskt som enkelte vil ha det til, sier han.

Men selv om eksperter mener at oljeindustrien vil gi oss inntekter også i de neste tiårene, vil de mer enn 40.000 oljejobbene som har forsvunnet fra bransjen sannsynligvis ikke komme tilbake, selv om oljemarkedet tar seg opp igjen. I tillegg står vi overfor et grønt skifte som følge av klimaavtalen som ble signert i Paris høsten 2015.

Les også

Glem nedgangstider – i Norganic går det som det griner

Les også

Klimaforsker: - Det grønne skiftet er retorikk

«Kodak moment»

Thorodd Bakken i Nordea, som er ansvarlig for storkundeavdelingen i banken, sier at alle er bekymret for at deres virksomhet og næring skal bli utsatt for en endring som de ikke ser komme.

Thorodd Bakken

– Alle er redde for et «Kodak moment», og vi går rundt og er småredde hele tiden for at forretningsmodellen vår er fornuftig, sier han, og refererer til den gamle filmrullprodusenten som mislyktes totalt med å fange opp utviklingen av digitale kameraer.

– Vi er alle i en omstilling. Det gjelder alle industrier og alle næringer, enten det er snakk om et grønt skifte, digitalisering eller forbruksmønster.

Men selv om det er mye bekymring der ute, mener Bakken at de endringene som skjer nå også vil by på store muligheter, spesielt for de unge.

Les også

NHO: – Oljeprisen er viktigere enn Erna Solberg

Les også

Erna: Norge kan bli like grønt som Danmark

Muligheter

– Ja, det er noen utfordringer. Men det er også enorme muligheter. Så jeg blir litt optimistisk, sier Bakken.

– De som er unge og nyutdannede nå har noen muligheter ingen andre har hatt tidligere. For hvis du har noe smart å komme med, så er arenaen din hele verden. Den er ikke bare i Norge. Teknologi er tilgjengelig for alle, og finner du på noe smart kan du selge det til alle.

Og når Norge skal få flere bein enn oljen å stå på, mener Bakken at energi generelt er spennende.

– Vår teknologikunnskap rundt energi er det vi bør dra nytte av, enten det er innen olje og gass, vind, sol eller bølger.

– Vi har også mange interessante bedrifter innenfor fornybar energi. Alt som har med sjø og fjord å gjøre er kjempespennende. Der har vi også en unik mulighet. Vi er heldige fordi vi er posisjonert der vi er, både i et klimabelte og med en kystlinje med muligheter ingen andre har, sier Bakken.

Les også

Hva er den nye oljen? Den finnes ikke, sier næringslivstopper og politikere

To dimensjoner

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, sier at med rekordlave renter i industrilandene kan investeringer i veier, bygg og anlegg i fremvoksende økonomier by på attraktiv avkastning.

Øystein Dørum

– Men slike investeringer er langsiktige, og svært usikre. Derfor må myndighetene bidra, med mest mulig stabile, og forutsigbare rammevilkår.

Det er to dimensjoner til hvordan næringslivet kommer til å se ut i framtiden, mener Dørum.

– Det ene er hvilke rammevilkår norsk næringsvirksomhet får. Dette må vi bare tilpasse oss.

– Og det andre, og for meg helt åpenbare når du spør om arbeidsplasser og aktivitet, er at du kan glemme å snakke om den nye oljen. Dette kan bli et dilemma for Norge, fordi det er ingen annen næring som kan by på like stor verdiskapning per innsatsenhet. Selv teknologibedrifter har for eksempel en helt annen verdiskapning per ansatt enn hva oljenæringen byr på, sier Dørum.

Publisert: