Norske surfere samlet seg i protest mot Equinor foran Operaen

En kjendismilliardær, en dronning og en samlet surfeelite er blant dem som protesterer mot norsk oljeboring i Australia: – Den planlagte oljeletingen oppleves som galskap.

I overkant av 100 surfere og kajakkere hadde samlet seg i sjøen foran Operaen søndag formiddag for å protestere mot oljeboring – i Australia.
 • Eirik Husøy
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Søndag samlet surfere og miljøaktivister seg for en svært utradisjonell protest i norsk sammenheng. Det er et sjeldent syn så dypt inne i Oslofjorden.

– Oppmøtet her sier noe om den voksende motstanden også her i Norge, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Les også

Slik skal Equinor overbevise australske myndigheter om kontroversiell oljeboring

Protesten er mot Equinor, det statsdominerte oljeselskapet som planlegger å lete etter olje i Australbukta, havområdet rett sør for Australia.

Equinor er blitt møtt med store protester både lokalt og internasjonalt, som mener at det naturskjønne området er for sårbart for oljeleting.

Les også

Equinor skal behandle forslag om å avstå fra olje- og gassaktivitet i visse områder

«Padler ut» mot Equinor

Først klasker surfebrettene forsiktig ut i Oslofjorden. Så kaster surferne seg etter, en etter en, i det iskalde vannet. Men solen skinner, og surferne har tykke våtdrakter, så de fryser ikke.

Denne protestformen kalles en «paddle out». Det har en lang tradisjon i Australia og USA, to land med sterk surfekultur.
Les også

Equinor lar seg ikke stoppe av massiv motstand i Australia

De siste månedene har surfere arrangert en rekke slike protester flere steder i verden, men dette er den første foran Operaen. Lørdag var det en mindre markering i Stavanger.

– For meg oppleves den planlagte oljeletingen som galskap fra både et merkevare- og et økonomisk synspunkt, ettersom Equinor som alle andre raskere må omstille fra fossilt til fornybar energi. Og det er en fornærmelse mot alle oss som etterlyser handling når det gjelder klimaendringene og med tanke på forpliktelsene vi må møte i Parisavtalen, sier Pleym.

Slik ser en «paddle out» i Oslo ut.
Slik ser en «paddle out» ut i Torquay i Victoria, ett av områdene som vil bli berørt av oljeletingen i Australbukta, 20. april i år.

I Australia har protestene pågått i lang tid, også før Equinor «tok over» letelisensene for to år siden. Ifølge miljøorganisasjonen The Wilderness Society har over 50.000 personer deltatt i demonstrasjoner over hele Australia de siste ukene. 17 bystyrer langs sørkysten har vedtatt at de er imot, ifølge organisasjonen Great Australian Bight Alliance.

Jess Lerch, lederen i The Wilderness Society er i Norge for å delta på Equinors generalforsamling den kommende uken.

– Det gjør meg ydmyk å se alt engasjementet her i Norge også, og det er utrolig å være her. Jeg gleder meg til å komme tilbake til Australia og fortelle om engasjementet her oppe, sier Lerch.

– Hvor sannsynlig tror du det er at Equinor kommer til å gi etter for presset?

– Jeg tror spørsmålet er når og hvordan. Det australske folket kommer ikke til å la dette fortsette. Spørsmålet er bare hvor mye som skal til og hvor lang tid det kommer til å ta, sier Lerch.

Les også

Unge med Equinor-protest i Australia

Leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, sammen med utsending fra den australske miljøorganisasjonen The Wilderness Society, Jess Lerch, på Torgallmenningen ved Oslofjorden før utpadlingen søndag formiddag.

Merker pågangen

Jone Stangeland er leder i Equinor Australia. Han sier at de har merket pågangen fra demonstrantene.

– Jeg mener det er viktig å være ærlig og si at det har vært mye oppmerksomhet rundt denne typen motstand, og det merkes. Men vi opplever også å ha stor støtte fra myndighetene nasjonalt og regionalt, og næringslivet har også vist stor interesse.

Brønner på over 1000 meter dybde regnes som dypvannsbrønner, og selskapet har boret rundt 60–70 av disse. Men Stangeland sier at det ikke er så ulik risiko på en brønn som 1200 meter dyp og en som er 2200 dyp, som den i Australbukta.

– På det meste har vi boret brønner som er 2800–2900 meter dype.

Det naturskjønne området i Australbukta blir av mange ansett som for sårbart for oljeleting.

Mektige støttespillere

Tidligere denne uker skrev blant andre milliardæren Richard Branson, dronning Noor av Jordan og den kjente dyreverneren og antropologen Jane Goodall under på et åpent brev sendt av Greenpeace. Der argumenterer de for at Australbukta er et svært sårbart havmiljø med mer unikt biomangfold enn Great Barrier Reef, som er verdens største korallrev. Australbukta er blant annet et svært viktig naturreservat for hvaler, ifølge Greenpeace.

Dronning Noor av Jordan sammen med Sir Richard Branson i Paris i 2009. De har begge et sterkt miljøengasjement.

Også tre nobelprisvinnere har skrevet under det åpne brevet til Equinor, og en nærmest samlet surfeelite har engasjert seg i kampen mot selskapet. Flere av dem har en følgerskare i millionklassen.

Også Visit Norway har mottatt store protester, basert på at også de er eid av staten.

Australske aktivister la igjen flere hundre kommentarer på Visit Norways Instagram-poster forrige uke.

Equinor: «Ekstremt lav» risiko for oljesøl

Equinor har gjort grundige forundersøkelser og mener at risikoen for oljeutslipp er ekstremt lav.

Selskapet føler seg trygge på å kunne bore på en sikker og forsvarlig måte, opplyser Stangeland i Equinor Australia.

– Det er blitt brukt som et argument at forholdene i Australbukta er spesielt krevende. Men vi har gjort målinger på blant annet vind- og bølgeforhold og forholdene er veldig like de vi allerede er vant til fra Canada, Norskehavet og Nordsjøen.

Et «worst case»-scenario viser at et oljeutslipp kan nå helt til Bondi Beach i Sydney. Equinor sier at et slikt scenario er utenkelig, og at kartet er laget for å identifisere et planleggingsområde.

I miljøplanen viser Equinor til et «worst case»-scenario der en rekke oljelekkasjer samlet kan ramme hele sørkysten av Australia og helt opp til nord for Sydney. Dette scenarioet er blitt brukt for alt det er verdt av aktivister.

Equinor opplyser til NTB at 100 ulike og verst tenkelige utfall er lagt sammen uten at noen tiltak gjøres for å stanse det i over hundre dager, og understreker at et slikt scenario er utenkelig.

Publisert:
 1. Klimapolitikk
 2. Oljebransjen
 3. Equinor
 4. Oslo

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 5. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 6. Motorstopp på E39 onsdag formiddag