Erna kan ikke love snarlig løsning for oljebransjen

OLJE OG GASS: Både oljeindustrien og ordførere etterspør snarlig handling fra regjeringen for å sikre arbeidsplasser og aktivitet. Statsminister Erna Solberg kan ikke love svar før revidert statsbudsjett 12. mai.

Erna Solberg lover ingen snarlig løsning for oljeindustrien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 895 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Tirsdag kom 32 ordførere med krav om umiddelbare oljegrep fra regjeringen i et felles opprop. Intitiativet kom fra stavangerordfører Kari Nessa Nordtun.

– Vi ber om at regjeringen umiddelbart setter inn tiltak som vil avhjelpe den dramatiske situasjonen for Norges viktigste næring, heter det i oppropet, som er signert av ordførerne i blant annet Stavanger, Bergen, Bodø, Ålesund, Sandnes, Haugesund, Trondheim og Kristiansand.

Brevet er sendt til statsminister Erna Solberg (H), olje- og energiminister Tina Bru (H), finansminister Jan Tore Sanner (H), finanskomiteen på Stortinget og partilederne.

Les også

Nye næringer kommer ikke av seg selv

Skattekrav

Tiltaket de mener vil hjelpe mest er å forskuttere selskapenes skattefradrag. Ordførerne ber Stortinget snarest endre skattereglementet og innføre avskrivninger samme år som investeringen foretas.

Dette er det samme kravet som har kommet fra oljenæringen selv.

– Jeg er redd for at det Stavanger opplevde i 2015 bare småtteri mot det vi må stålsette oss mot nå, sa styreleder Monica Th. Bjørkmann i bransjeforeningen Norsk olje og gass forrige uke.

Hun sa at det haster med å få på plass tiltak som kan hjelpe til med å redde leverandørindustrien fra den prosjekttørken som kan komme som følge av koronakrisen og den lave oljeprisen.

Bjørkmann mener dette må komme på plass med en gang, eller kan det være for sent.

Les også

Vil heller satse grønt enn å utsette oljeskatt

Les også

Maritim næring trues

Ingen lovnader

Men i et videomøte med journalister i etterkant av et innspillsmøte med representanter fra oljenæringen, kunne ikke Erna Solberg love en snarlig løsning.

– Vi har fått alle innspillene, og vi vet at dette er en spesielt vanskelig situasjon. Men dette er noe vi må utrede på en ansvarlig måte. Det er viktig å opprettholde aktiviteten, men vi må ha tid til å gå gjennom hva disse skatteendringene vil bety, sa statsministeren til Aftenbladet.

Regjeringen skal etter planen komme med et endelig forslag til tiltak for oljeindustrien og leverandørindustrien innen framleggelsen av revidert statsbudsjett 12. mai, ifølge Solberg.

Publisert: