Mener bransjen stritter imot

Klimautslippene på sokkelen kan reduseres betydelig, hevder Forskningsrådet. – Oljeselskapene kunne nok med fordel vært litt spenstigere med å implementere ny teknologi, sier avdelingsdirektør Siri Helle Friedemann.

Publisert: Publisert:

Fakling er en kilde til CO2-utslipp på sokkelen. Her fra Statfjord-feltet i Nordsjøen. Foto: Fredrik Refvem

  • Rolv Christian Topdahl
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Olje— og gassinstallasjoner på norsk sokkel står for nærmere 1/4 av det totale CO2-utslippet i Norge – et årlig utslipp på cirka 14 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Drøye 80 pågående forskningsprosjekter med finansiering fra Forskningsrådets PETROMAKS og DEMO 2000-programmer, utvikler teknologi og løsninger som vil kunne gi et betydelig bidrag til å oppfylle klimamålene for 2020, hevder Forskningsrådet i en fersk brosjyre.

— Det er velvilje i bransjen i forhold til å bidra med finansiering til forskning for å forsterke den statlige innsatsen, men oljeselskapene kunne nok med fordel vært litt spenstigere med å implementere ny teknologi, sier Siri Helle Friedemann, avdelingsdirektør i Forskningsrådet.»

Hun får støtte fra Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero.

— Dette viser det vi allerede visste, det er et stort potensial for utslippskutt i oljeindustrien, og ikke slik du ofte kan få inntrykk av fra industrien selv, at de fleste klimatiltak allerede er gjennomført, sier hun.

675 millioner

Forskningsrådet har bevilget totalt 675 millioner kroner til de drøyt 80 prosjektene som tar for seg energieffektivisering og utslipp til luft offshore. Forskningsprosjektene omhandler alt fra energieffektivisering i form av mer optimalisert kraftgenerering, til ny teknologi ala West Product Drillings løsning med uavbrutt boring.

— Særlig innenfor boring er det et veldig stort potensial for energieffektivisering. Vi kan kvitte oss med så mye som halvparten av energibruken i forbindelse med boreprosessen ved å innføre ny boreteknologi, sier Friedemann.

- Myndighetene har et ansvar

Kaski i Zero understreker at også myndighetene har et ansvar for at klimavennlig teknologi blir tatt i bruk.

— Insentivene for oljeindustrien til å gjennomføre klimatiltakene har vært for dårlig. Det har lenge vært for billig å slippe ut CO2 på norsk sokkel. Vi håper imidlertid at økningen i CO2- avgifta og klimafondet vil endre dette noe. Men vi har en lang vei å gå før vi har nullutslipp fra norsk oljeindustri.

— I årene som kommer vil klimagassutslippene per produserte enhet på sokkelen øke og det vil bli stadig viktigere å ta i bruk teknologien som finnes. Dette er en jobb for både selskapene selv og politikerne, sier hun.

OLF:- Stor vilje

Tom Gederø, informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF), går ikke med på at oljeselskapene er for nølende til å ta i bruk miljøvennlig teknologi.

— Deler av norsk sokkel er i en moden fase, og her er det ikke hensiktsmessig å implementere ny teknologi. Men når det gjelder nyere felt, er bransjen interessert i å få mest mulig miljøvennlig teknologi på plass, sier informasjonssjefen, som ikke ønsker å kommentere Forskningsrådets påstand om at tiltakene vil halvere utslippene.

— Alle som kjenner historien til norsk olje- og gassindustri vil skrive under på at det finnes stor vilje til å ta i bruk ny teknologi – og slik vil det også være i framtiden, sier Gederø.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Inntektene faller som en stein i bomringen

  2. Hjemme hos-bolig til salgs i Hjelmeland

  3. Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig

  4. Endelig åpner Sirdal-Lysebotn og Brokke-Suleskard

  5. Kaster du kaffegruten? Den kan brukes til både velvære og i hagen

  6. Undertegnet presidentordre om sosiale medier