Exxon-strid utsetter meklingen for sokkelarbeiderne

Først skal Safe og Norsk olje og gass møtes i retten. Dermed blir det kun mekling på sokkeloppgjøret tirsdag.

Publisert: Publisert:

Gjøa-plattformen der GDF Suez er operatør. Foto: Jon Ingemundsen

Meklingen mellom Lederne og Safe på den ene siden og Norsk Olje og Gass på den andre siden er utsatt tirsdag på grunn av et retslig oppgjør mellom partene. Safe er stevnet for Arbeidsretten for ulovlig arbeidskamp. Dermed utsettes meklingsstarten, som egentlig skulle startet mandag, til tirsdag.

Les også

Lønnsoppgjør på sokkelen utsatt

Fristen for å bli ferdig skyves ikke på — dermed har partene kun tirsdagen til å bli enige for at det ikke skal bli streik. Hverken Safe eller Lederne klarte å bli enige med motparten Norsk olje og gass i de ordinære rundene i årets lønnsoppgjør.

Mens Industri Energi kom til enighet med arbeidsgiversiden, var pensjon en sentral grunn til at begge de andre fagforbundene for ansatte brøt lønnsforhandlingene for ansatte innen operatør, boring og forpleining.

Safe møter mandag morgen bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass i Arbeidsretten. Striden står om streikeuttaket i ExxonMobil er ulovlig. Fagforbundet ville ta ut 154 medlemmer i ExxonMobil, på nabofeltene Jotun, Balder og Ringhorne vest for Stavanger i Nordsjøen fra onsdag.

Juni-kamp

Pensjon er et sentralt krav for Lederne i årets sokkeloppgjør. Fagforbundet ønsker en tidligpensjon for skiftarbeidere på sokkelen som ikke klarer å jobbe lenger enn til 62 år, og mener at en fleksibel pensjonsalder er viktig.

Les også

Til retten for å stoppe Exxon-streik

-Vi stiller i meklingen med sikte på å få til forbedringer i tilbudet vi brøt på, og særlig på det som er relatert til pensjon, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne. For ham er særlig tidligpensjon for de som ikke klarer å stå til ordinær pensjonsalder viktig.

-Hvor ufravikelig er kravet?

-Vi er realister og innsert at dette er krevende spørsmål. Vi håper å gå til noe som kan være en bevegelse i riktig retning, sier Brekke.

Vil stoppe plattform

Hvis det ikke blir enighet i løpet av tirsdag — og trolig utover natten - vil Lederne ta ut 76 medlemmer på Gjøa-plattformen.

Les også

Den nysgjerrige sjefen på Gjøa

Den ligger 65 kilometer sørvest for Florø og GDF Suez er operatør. -Ved en streik vil produksjonen på plattformen stoppe. Det vil også ramme nabofeltet Vega, sier Brekke.

Statoil er operatør på Vega.

NB! Feil i papirutgaven: Det hadde krøllet seg litt i artikkelen om sokkeloppgjøret i Aftenbladet mandag. Meklingen er altså utsatt til tirsdag — ikke torsdag.

Publisert: