Dette er Blue house cafe i Bjørn Risas landsby hjemme på Jæren

Det er kanskje Jærens mest gjemte cafe selv om den ligger på det høyeste utsiktspunktet i den kjente landsbyen til Bjørn Risa. Søndag stenger sommerens servering.

Kom og smak litt av verden, lyder invitasjonen fra Tone Anita Østrådt, Khalil Mishal og Svein Arne Corneliussen, utenfor den blå kafeen på plassen der tyskerne hadde sin kommandosentral under krigen.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- Jeg måtte også leite etter kafeen først gang jeg kom hit, forklarer Tone Anita Østrådt.

Hun finner med et stort smil endelig Aftenbladet. Er frivillighetskoordinator på Hå mottakssenter, og har invitert til kafebesøk.

Se bare etter et blått hus, var beskjeden.

Landsbyen

Det er bare det at byen som står igjen her ute etter Nærlandheimen er på 151 mål. Den har 39 bygninger; kirke, gymsal, svømmebasseng og bygg som tidligere hadde barnehage og skole og mye annet. Her er også volleyball- og fotballbane og over 30.000 kvadratmeter plen som må klippes.

– En blå kafe? Et blått hus? Nei. Kan det være i den retningen?

Vi vandrer på tradisjonsrik grunn. I 1914 ble den første trådløse kontakten mellom Norge og USA opprettet her, gjennom antennestasjonen for Amerikatelegrafen. I 1928 ble Nærlandheimen sanatorium og etter krigen ble den bygget opp som en stor sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede med 400 klienter og 600 ansatte på det meste.

I dag eies hele anlegget av Bjørn Risa, entreprenøren fra Nærbø.

Les også

Bjørn Risas nye landsby

Les også

Her betaler Bjørn Risa 120 millioner kroner

Har 400 beboere

– Jeg vil anslå at 400 personer nå bor i Nærlandparken, sier plassjefen hans, Trond Bertelsen.

I tillegg er 13 eneboliger solgt som privathus.

De to største leietakerne er nå NHL rehabiliteringssenter og Hå mottakssenter. Anlegget huser også mange utenlandske arbeidere.

Kafeen

Eierne sørget for kafebygget, som vi når ser på høyden bak noen trær ut mot havet.

De satte sammen to brakker og leverte alt utstyr, men overlot innredning og maling til folkene på mottaket. Dermed ble bygget skrikende blått, ikke rødt som på alt annet i Risa-konsernet.

– Det er ikke blåfargen til en viss konkurrent, blir det understreket.

«Blue house cafe» ligger på parkens mest strategiske sted. Her hadde tyskerne sin kommandobunker. Under går det et mylder av ganger. En av dem går helt til bassenget. De er låst igjen. Fortsatt skal det stå feltsenger igjen der nede.

Men denne plassen er nå et kontaktpunkt mellom de på mottaket og folket rundt. Fra juli og ut august har de invitert til søndagskafe fra kl.13 til 16 med selvlagde retter fra hele verden. Tilbudet er ikke annonsert. De har bare satt opp et skilt på veien med håp om at noen ville komme. I snitt har de hatt rundt 20 gjester.

Utfordringen

– Når vi ikke kan komme ut, må vi få folk hit, forklarer Khalil Mishal fra Gaza, som sikter til at Nærlandparken om søndager ikke har en eneste bussforbindelse.

Selv har han fulgt på nært hold utviklingen for mottakene i regionen. Han kom til Sandnes, det ble lagt ned og han flyttet til Stavanger som også ble lagt ned, og i april kom han til Hå, som nå framstår som hovedmottak for Stavanger-regionen. Både Gjesdal og Strand er i ferd med å avslutte sin drift.

På mottaket her i Hå er det nå 139 beboere og 33 enslige mindreårige. Det er de som byr på søndagskafe. De vil også ha underholdning.

– Det er fantastisk. De trenger hjelp selv, men har bestemt seg for hjelpe andre når de nå tar sesongslutt. Søndag går alle inntekter fra serveringen til Unicef og årets TV-aksjon, forklarer frivillighetskoordinator Tone Anita Østrådt.

Håpet er også at noen vil komme for å se hva de driver med og melde seg som tur- og akitivitetsguider. Det er behov for frivillige til mange oppgaver på mottaket, og håpet er også at det blå huset kan få et nytt liv videre utover høsten og vinteren.

Dette skjer også denne helgen

Jærmessa: Pågår på Varhaug lørdag og søndag med stort program. I år tilbys et aktivitetskort med alt fra buldring til hestridning. Og det blir saueklipping, kalvemønstring og selvsagt kåring av Miss Jæren, Rogalands fineste ku.

Undheimsdagane: Den grønna bygda i Time vil vise at det skjer mye positivt. 80 boliger skal bygges, elevtallet stiger, folk flytter til og dugnadsmiljøet blomstrer. Lørdag byr de på gratis frokost og så går det slag i slag fram til søndag, da det også blir Knudaheimarsj fra kl. 9 til 12.

Fuglekikking: Søndag kan du oppleve fangst og ringmerking av fugl på nært hold på den ornitologiske stasjonen på Revtangen i Klepp. Dette er et gratis familiearrangement med mange spennende aktiviteter, melder Museum Stavanger, som står bak.

Publisert:
 1. Bjørn Risa
 2. Jæren
 3. Stavanger
 4. Unicef

Mest lest akkurat nå

 1. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 2. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 3. Hun blir ny sjef i Kolumbus

 4. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, på­grepet til fots på Våland

 5. Uavgjort for Sandnes Ulf mot Aalesund: – Vil bygge litt selvtillit

 6. Monica Fjeld (49) synes det er vanskelig å finne kjærligheten i voksen alder. Disse tre tipsene kan hjelpe