Helikopterdirektør tilbakeviser påstander om skoletilbud

Helikopterdirektør tilbakeviser at Statoil-sønnen fikk gunstig tilbud
Konserndirektør Don Wall i det kandiske helikopterselskapet HNZ mener Statoil har misforstått skoletilbudet til Statoil-sønnen.

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Don Walls vitneforklaring fredag i forrige uke kastet nytt lys over korrupsjonssaken som sprakk i Stavanger Aftenblad 15. desember 2016. Han forklarte at verken han eller andre i HNZ var blitt innkalt til avhør av politiet, selv om det altså var han som hadde gitt den Statoil-ansatte en utilbørlig fordel ved å ansette sønnen hans i HNZ i Canada og tilby han 100 timers flyopplæring.

Statoil har gjort et poeng ut av kostnadene denne sønnen skal ha betalt. Selskapets advokat Thomas G. Naalsund viste til i retten at dette var langt under vanlig pris bortimot 100.000 dollar sønnen fikk tilbud om plass på flyskolen.

Wall korrigerte dette og sa at denne Statoil-sønnen var ansatt i selskapet hvor Wall selv hadde, ved å sammenligne priser fra konkurrerende flyskoler, landet på at sønnen skulle betale 80.000 dollar for opplæringen.

Dette beløpet kunne bli redusert med 10.000 dollar årlig i tre år dersom Statoil-sønnen jobbet for HNZ. Wall påpekte at kurset Statoil-sønnen fikk ikke på noen måte kunne sammenlignes med kursene som pilotskolens elever gikk gjennom - heller ikke kostnadsmessig.

Han mente derfor at Statoil hadde helt misforstått i sin interngransking at sønnen til den Statoil-ansatte var en del av den ordinære flyskolen, noe sønnen ikke var. Han la også til at han var overrasket at en påstått korrupsjonssak så lett kunne rulles opp i Norge uten at det ble gjort grundigere vurderinger underveis og kvalitetssikret hva det hele faktisk dreide seg om.

– Når du ser på prisen for dette kurset, som faktisk er ganske høy, har jeg på ingen måte gitt noen en utilbørlig fordel, sa Wall.

Don Wall, konserndirektør i helikopterselskapet HNZ, som eier 49,9 prosent av Norsk Helikopterservice, var et av tre vitner for Norsk Helikopterservice i retten fredag som forklarte at selskapet la til grunn at de hadde en avtale og forberedte seg på avtalen da Statoil bekreftet at selskapet tok helikopteret.

– Etter mitt syn hadde vi en avtale med Statoil. Jeg tror også at Statoil trodde selskapet hadde en avtale. Men underveis tror jeg at da denne korrupsjonsmistanken kom fram, søkte de en vei for å komme seg ut av avtalen, sa Wall.

– Jeg var sikker på at vi hadde en avtale da den Statoil-ansatte forsikret om at selskapet tok helikopteret, sa konsernsjef Wall og la til at de fikk kontinuerlige tilbakemeldinger i dialogen med Statoil om at de hadde en faktisk avtale.

Statoils advokat Thomas G. Naalsund bemerket seg at selv om selskapet anså at de hadde en avtale, så fortsatte Norsk Helikopter med å prøve å få endelige bekreftelser på at avtalen virkelig var i boks.

Med dette ønsket han å bygge opp under at avtalen først og fremst var en intensjonsavtale som ventet på endelig signering. Inntil den var signert, hadde også Statoil en kanselleringsadgang, hevder Statoil.

Publisert:
 1. Korrupsjon
 2. Equinor
 3. Norsk Helikopterservice
 4. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Vil ikke gå av

 2. KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone

 3. MDG kan skyte ei kvit pil etter både sluttdato og leitestans

 4. Byantikvaren: «Litt absurd»

 5. Begge har en bror på Eliteseriens beste lag. Nå møtes de i rivaloppgjør

 6. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd