Pengene renner inn for Equinor

Med 39,8 milliarder kroner leverer Equinor og konsernsjef Eldar Sætre det sterkeste driftsresultatet på lenge. Samtidig kutter selskapet i investeringene og driftsutgiftene går opp.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor (midten) la frem et sterkt resultat for tredje kvartal på Fornebu. Her med konserndirektør for finans og økonomi, Hans Christian Bacher, ytterst til venstre, rådgiver Glenn Harald Eide og konserndirektør for kommunikasjon, Reidar Gjærum, til høyre. Foto: Jon Ingemundsen

  • Erlend Skarsaune
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Når Equinor selv beskriver resulatetene for tredje kvartal, bruker de «sterkt». Det såkalte justerte driftsresultatet - justert for engangshendelser - ender på 4,8 milliarder dollar (39,8 milliarder kroner).

Det er mer enn 20 milliarder kroner opp fra samme periode i fjor - og nesten 35 milliarder kroner mer enn i 2016.

Samtidig har Equinor brukt penger på å betale ned gjeld - og selskapet vil også investere 8,3 milliarder kroner mindre i år enn tidligere varslet.

- Med god drift og produksjonseffektivitet leverte vi sterke resultater og kontantstrøm fra alle segmenter. Vi har fortsatt å styrke balansen, og har redusert gjeldsgraden til 25,7 prosent dette kvartalet, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor i en melding.

Forrige rapporterte gjeldstall var 27,2 prosent.

Totalt hadde Equinor en omsetning på 162 milliarder kroner, opp fra 155 milliarder i tredje kvartal i 2017.

Equinor tredje kvartal20182017Endring
Omsetning162 mrd. kroner155 mrd. kroner4,5 prosent
Justert driftsresultat40,1 mrd. kroner19,4 mrd. kroner106,7 prosent
Etter skatt16,5 mrd. kroner14 mrd. kroner17,9 prosent
Les også

Oljeprisen løfter Equinor mot nye høyder

Torsdag morgen la konsernsjef Eldar Sætre fra det Equinor kaller et «sterkt» resultat i lokalene på Fornebu. Foto: Jon Ingemundsen

Les også

Oljegiganter jakter den siste olje i Brasil

Sætre viser til at selskapet fortsetter kampen mot utgiftene - investeringene i år kommer til å ende på rundt ti milliarder dollar - rundt 83 milliarder kroner.

– Vi har oppnådd betydelige kostnadsforbedringer de siste årene, og leverer derfor høyere verdiskapning ved høyere priser. Vi vil styrke vår konkurranseposisjon ytterligere gjennom fortsatt sterkt kostnadsfokus. Som følge av kapitaldisiplin og effektiv prosjektgjennomføring, kan vi redusere investeringsprognosene for 2018 til om lag 10 milliarder dollar, sier Sætre.

Les også

Equinor selger eierandeler i gammelt gassfunn til polsk oljeselskap

Les også

Equinors boretårn på Statfjord A kan havne i Stavanger sentrum

Tidligere prognose har vært på 11 milliarder dollar.

At driftsresultatet blir høyere enn de foregående årene skyldes særlige høyere priser for både olje og gass. I tillegg bidrar høy produksjon, melder Equinor.

For samtidig som Sætre vektlegger kostnadsforbedringer, må han også se at kostnadene knyttet til drift og administrasjon øker sammenlignet med samme periode i fjor. Dette forklares med flere revisjonsstanser - altså stans av produksjon på felt for vedlikehold - og forberedelser for oppstart av nye felt.

Samtidig endte produksjonen i tredje kvartal med et snitt på 2,066 millioner fat oljeekvivalenter per dag - altså totalproduksjonen av olje og gass omregenet til antall oljefat etter energimengde. Det er en økning på én prosent fra samme periode i fjor. Endringen forklares med oppstart av nye felt, kjøp av ny feltproduksjon og flere brønner i produksjon. Samtidig trekker høyt vedlikehold ned produksjonen.

Publisert:

Les også

  1. Feil og upresist fra Aftenbladet

  2. Snorre-feltet får leve minst 18 år lenger

  3. Equinors Martin Linge sprekker med 17,4 milliarder kroner - det betyr mer penger i kassen for Rosenberg