Vet ikke når Statfjord A-produksjon kan starte opp igjen

Statfjord A var allerede midlertidig nedstengt da et supplyskip natt til fredag kolliderte med plattformen. Ifølge Equinor er det for tidlig å si noe om uhellet får konsekvenser for når olje - og gassproduksjonen kan starte opp igjen.

218 personer ble natt til fredag evakuert fra Statfjord A etter at et supplyfartøy kolliderte med plattformen.
 • Hans Petter Aass
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge pressetalsmann Morten Eek i Equinor har Statfjord A hatt en pågående revisjonstans siden i mai. Først i slutten av juli skulle plattformen starte opp produksjonen igjen.

– Det er for tidlig å si om nattens hendelse vil påvirke fremdriften i vårt arbeid. Det er skadeomfanget som avgjør når produksjonen kommer i gang igjen. Foreløpig vet vi bare om de synlige skadene på livbåtstrukturen, men vi må gjøre flere undersøkelser før vi vet hvor omfattende skader installasjonen har fått, sier Eek til Aftenbladet.

Pressetalsmann Morten Eek i Equinor sier at selskapet skal granske Statfjord A-uhellet.

Lastet ferskvann

Kollisjonen på Statfjord-feltet skjedde da det nesten 80 meter lange supplyfartøyet PSV «Sjøborg» lastet ferskvann om bord i Statfjord A. Båten kom ut av posisjon og støtte borti et område av plattformen. Det er rammeverket på en livbåtstasjon, som holder fem livbåter, som ble truffet.

Kollisjonen ble vurdert som så alvorlig at det ble slått full mønstringsalarm. Da det ble oppdaget at livbåtkapasiteten var rammet, valgte Equinor å evakuere 218 personer fra Statfjord A til søsterinstallasjonene Statfjord B og C og til Gullfaks C. To søk- og redningshelikopter (SAR) samt ytterligere et helikopter rekvirert av Hovedredningssentralen var involvert i operasjonen.

Flere enn vanlig

– Vi brukte to timer og førti minutter på å forflytte personellet. Vi er tilfredse med måten denne forflytningen ble gjennomført på, sier Eek.

58 personer er fortsatt ombord i Statfjord A.

– Som følge av revisjonstansen var det noen flere personer på Statfjord A enn det pleier å være. For å ivareta personellet er det gjennomført debrief ombord, sier Eek.

Pressetalsmannen opplyser at Equinor vil granske hendelsen.

LES MER OM KOLLISJONEN:

Les også

Forsyningsskip-rederiet har ulykkesteori

Les også

Her traff forsyningsskipet Statfjord A

Publisert:
 1. Statfjord
 2. Supplyskip
 3. Hovedredningssentralen
 4. Oljebransjen
 5. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Prinsesse Ingrid Alexandra har fått eget kontor på Slottet

 2. Kan du stole på strømmåleren din?

 3. En svært farlig mann

 4. Gjorde nazihilsen i retten

 5. Regjeringen med strømstøtte til idrettslag og frivillige organisasjoner

 6. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente