– Det har alltid gått et skille mellom Østlandet og kysten i oljepolitikken

Aps stortingskandidater fra oljefylkene har drevet brannslukking etter at finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen sist uke sådde tvil om politikken som skal stimulere til oljeleting. – Jeg fikk bakoversveis, sier Leif Sande (Ap), som er tidligere fagforeningsleder.

Tidligere forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen sa under en debatt i Arendal i forrige uke at det er på sin plass å ha en løpende diskusjon om hvor stor risiko staten faktisk skal ta i letefasen, ifølge Aftenposten.

Blant dem som reagerte på uttalelsen var stortingskandidat Leif Sande fra Ap i Hordaland. Han har femteplassen på listen, og håper på stortingsplass.

– Jeg fikk helt bakoversveis, sier Sande, som gikk av som forbundsleder i Industri Energi i april.

Ap-opprydning

– Men det er ryddet opp i dette nå. Ap står fast på oljepolitikken. Det er ingenting i våre vedtak fra landsmøtet eller andre steder det står at vi skal rote med leterefusjonsordningen. Så hvis noen foreslår det, vil det bli mange protester, legger han til i en kommentar til Aftenbladet.

GJESTEKOMMENTAR: Avvikling av all olje- og gassverksemd innan 15 år er ein dyr og dårleg idé.

Oljekonflikt øst-vest

Fagforeningsprofilen som har hele 32 år bak seg som frontmann for oljearbeideres rettigheter, er ikke overrasket over at det synes å gå et skille mellom øst og vest i synet på framtiden til norsk oljeindustri, også innenfor samme parti.

– Du ser en konflikt mellom Østlandet og kyststripen i mange saker, ikke bare i forhold til oljevirksomheten. Det er langs kyststripen verdiskapningen skjer, innen fisk, vannkraft og olje og gass. I Oslo finner en handelsstanden og bankene, sier Sande.

Les også

Ap: Oljepolitikken står støtt

Les også

En kjempe trer av: – Deler av norsk oljepolitikk har feilet

Konflikten sentrum-periferi finnes i alle land og alle politiske partier, mener Ap-politikeren.

– Det er mange som ikke ser verdien av industrien så tydelig som vi som bor midt oppi den, og det er ikke så rart. Slik har det vært i uminnelige tider, sier Sande.

Ap-politikeren siterer «oljeunge» Aslak Sira Myhre når han skal illustrere hvor viktig oljeindustrien er langs oljekysten.

– Vi sjekker oljeprisen hver dag for å forsikre oss om at vi har jobb og inntekt framover, sier Sande.

Les også

– Småpartiene kan glemme å stille ultimatum om nedbygging av oljå

Oljeflertallet

Det har vært bred enighet i norsk oljepolitikk, med Ap og Høyre som hovedgarantister, om å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass samtidig som staten tar en stor andel av verdiskapingen. For å oppnå dette har skattesystemet vært brukt som verktøy. Leterefusjonsordningen ble innført i 2005 for å gjøre det mer attraktivt for nye oljeselskaper på norsk sokkel.

Les også

Rekordtall for oljefondet

Anna Kvam, førstekandidat for MDG i Rogaland, oppfatter i likhet med blant andre Frp Aps ønske om å diskutere leterefusjonsordningen for oljeindustrien som et linjeskift.

I løpet av 10 år har oljeselskaper på norsk sokkel mottatt over 90 milliarder kroner i refusjon fra staten for å lete etter olje og gass, ifølge Bellona. Miljøorganisasjonen vil gjøre det mindre attraktivt å lete etter mer olje og gass, særlig i nye områder i Barentshavet og Norskehavet.

LES OGSÅ: Slik vil han stoppe subsidiering av oljeleting

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Marianne Marthinsen
 3. Oljebransjen
 4. Oljepolitikk
 5. Industri

Mest lest akkurat nå

 1. Næringsministeren frykter brå oljenedtur: - Jeg tror ikke vi er godt nok forberedt

 2. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 3. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 4. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 5. Kraftig regnvær og kuling på vei

 6. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen