Statoil får krass kritikk for maktmisbruk

Statoil får kritikk for å skvise leverandørerne for hardt. Her er konsernsjef Eldar Sætre i London i februar, hvor han lanserte tøffere kostnadskutt.

Regjering og konkurransetilsyn må granske om Statoil utnytter makten sin og skviser leverandørindustrien, krever Kristelig Folkeparti.

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hun får tilbakemeldinger fra leverandørindustrien om at de blir skvist av Statoil. Nå vil stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal, KrFs representant i næringskomiteen, at regjering og konkurransetilsyn gransker situasjonen, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi er verdensledende innen oljeservice, men det er ikke enkeltbedrifter i seg selv som står for det, men hele verdikjeden. Jeg forventer at regjeringen og konkurransetilsynet gjør en gjennomgåelse av situasjonen og kommer opp med forslag til tiltak, sier Hjemdal til DN.

Hun frykter at Statoil gjør nedturen i oljebransjen større enn den hadde trengt å være. I Rederiforbundet får hun støtte fra administrerende direktør Sturla Henriksen, som mener at kontraktene Statoil nå tilbyr leverandører er umulig å overleve på.

– Det er umulig å være i offshoremiljøet og levere til norsk sokkel uten å forholde seg til Statoil. Selskapet står i dag for 70–80 prosent av all aktivitet på sokkelen. Det er et Statoil som i praksis er frikoblet fra politisk eierstyring, og der selskapets ledelse ikke forfølger andre overordnede mål enn å maksimere selskapets aksjonærverdier. Dette asymmetrisk styrkeforholdet bruker Statoil til å inngå kontrakter som er helt umulig å kunne leve med over tid, sier Henriksen til DN.

Statoils makt

Statoils maktbruk var tema i en artikkelserie i Aftenbladet vinteren 2015. Her ble det også vist at mange ikke tør å kritisere Statoil offentlig. Rederiforbundets leder bekrefter dette til DN.

– Leverandørene stilles overfor et «take it – or leave it», og for mange bedrifter kan et «leave it» være kroken på døren. I mine mange år i næringslivet har jeg aldri tidligere opplevd så mange hardføre og robuste næringslivsledere som har vært så nervøse for at deres kritiske synspunkter på Statoil skulle komme selskapet for øre; «..dette må du aldri referere meg på, for det kan koste oss kontrakter for hundrevis av millioner..», sier Henriksen.

LES FLERE ARTIKLER OM «STATOILS MAKT» HER:

Les også

- Hvor slutter staten, og hvor begynner Statoil?

Les også

- Statoil har det proffeste lobbyapparatet i landet

Les også

Eirin Sund (Ap): Statoil må ta signalene om maktarroganse på alvor

Les også

Eldar Sætre svarer om Statoils arroganse

Samarbeid

Talsperson Bård Glad Pedersen i Statoil sier til DN at han skjønner at situasjonen oppleves som vanskelig, men at det er viktig for Statoil å kutte kostnader. Det gjøres også med for eksempel kutt i egen bemanning.

–Vi er selvsagt avhengige av konkurransedyktige betingelser fra våre leverandører, men det aller viktigste for å ta ned kostnadsnivået er samarbeidet med leverandørene for å finne de beste og mest effektive løsningene for å gjøre prosjekter realiserbare, sier han til DN.

Glad Pedersen viser til at norsk leverandørindustri er viktig for Statoil, og at mange oppdrag fra oljekjempen går til norske selskap

– Som en stor aktør på norsk sokkel gjør vi store investeringer og gjennomfører store prosjekter, selv om oljeprisen er lav. Dette er viktig også for norske leverandører, sier han til DN.

STATOIL FÅR FORSKERKRITIKK:

Les også

 1. Statoil brøt kontakt med kritiske forskere

 2. Statoil: "Vi har et åpent og tillitsbasert forhold"

 3. - Statoil mer lukket for forskere enn tidligere

 4. Forskere advarer mot et for sterkt Statoil

 5. Statoil: - Selskaper som skjuler noe for oss har et problem

Publisert:
 1. Equinor
 2. Eldar Sætre
 3. Line Henriette Hjemdal
 4. Eirin Sund
 5. Petroleumstilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Kjerkol om omi­kron-smitten: Regjeringen er klar til å innføre nye til­tak

 2. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Politiet tipset om at det ligger hånd­granater gjemt i skogs­område

 5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

 6. FHI: Ytterligere to omi­kron-tilfeller bekreftet i Norge hos reisende fra Sør-Afrika