Statoil-forskere varslet om stress og press

Statoil-forskere slet med økt tilgjengelighet og krav om å bli mer effektive. Arbeidstilsynet krevde at oljeselskapet måtte rydde opp.

Forskningsdirektør Lars Høier i Statoil mener Arbeidstilsynet tar feil når det hevder at åtte forskere ikke har særlig uavhengige stillinger og dermed er unntatt vanlige arbeidstidsregler.
 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
Regiondirektør Stig Løvås og tilsynsleder Trond Reinseth hos Arbeidstilsynet Midt-Norge mener Statoil må bli flinkere til å ha kontroll med hvor mye forskningsansatte på Rotvoll i Trondheim arbeider.
Forskningssenteret til Statoil i Trondheim har hatt besøk av Arbeidstilsynet. Forskere forteller at de opplever stress og at det er vanskelig å skille mellom jobb og fritid.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Rundt Statoils forskningssenter på Rotvoll er høstfargene i ferd med å renne bort. To plentraktorer bryter stillheten. Senteret på høyden over Trondheimsfjorden er helt sentralt for framtiden til oljeselskapet. I juni ble det senteret utvidet med brask og bram da olje— og energiminister Tord Lien åpnet en ny avdeling som skal finne ut hvordan enda mer olje og gass kan hentes ut fra feltene.

Statoil har som mål å øke utvinningen fra 50 til 60 prosent - noe som tilsvarer rundt 4 milliarder fat eller mer enn hele Statfjord-feltet.

Les også

- Regjeringens signaler til oljenæringen er negative

Da Arbeidstilsynet kom på besøk på Statoils forskningssenter, fant inspektørene flere ting som ikke er i tråd med loven. Statoil må ha mer kontroll på hvor mye de ansatte jobber.

Arbeidstilsynet så at det var en gruppe Statoil-ansatte på Rotvoll som burde få tettere oppfølging: De i såkalte uavhengige stillinger. Slike ansatte er unntatt bestemmelsene om arbeidstid i Arbeidsmiljøloven, men samtidig er det strenge kriterier for hvem som kan kalles uavhengige.

SLIK SVARER STATOIL:

Les også

- Statoil har gode rutiner

Strenge kriterier

Regiondirektør Stig Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge peker på at denne gruppen ansatte selvsagt er ettertraktet hos arbeidsgivere, fordi det gir stor fleksibilitet.

— Toppledere er et godt eksempel på hvem som oppfyller unntaket. Det skal håndteres strengt. Kan ansatte på Rotvoll selv disponere tiden sin, kan de endre tidsfrister, kan de ta en fridag hvis de trenger det? Dette handler ikke om en faglig uavhengighet, men muligheten til å styre sin egen arbeidsdag, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

- Dette er for dårlig

Les også

- Mageplask for klima, helse og kommuner

Les også

Nesten 1 milliard til oljeforskning og månelanding

Globalt stress

Utgangspunktet for det første tilsynet hos Statoil i oktober 2013 var meldinger om høyt arbeidspress i denne sektoren. Arbeidstilsynet avdekket at det blant de ansatte på forskningssenteret i Trondheim har vært flere utfordringer med arbeidsmiljøet.

I rapporten pekes det på at "økt globalisering er utfordrende" med at "ulike tidssoner gjør at ansatte er pålogget utenom arbeidstid" og at økt tilgjengelighet "oppleves som stressende". Ansatte forteller også at det er vanskelig å skille mellom jobb og fritid.

Også innen forskning er det et mål å bli mer effektive. Arbeidstilsynet skriver i sin rapport at ansatte forteller at de sliter med dette.

— I det fleksible arbeidslivet vi har nå, blir det ofte forventet at ansatte skal jobbe hvor som helst og når som helst. I forskningsavdelinger, som den Statoil driver, kan arbeidstakere lett bli revet med. Men vi vet at slik fleksibilitet over tid kan gi helseproblemer. Derfor må Statoil være bevisst situasjonen. Vi avdekket at de må har mer oppmerksomhet på dette, og mer struktur i arbeidet, sier regionsdirektør Løvås.

Les også

Statoil fikk alt det ba om på britisk sokkel

Arbeidstilsynet påla oljeselskapet å få oversikt over hvor mye de ansatte på forskningsavdelingen jobber og at dette skal registreres.

— Vi har tatt en stikkprøve i en avdeling. Så er det et signal til HMS-systemet i Statoil om at hvis de mangler oversikt i en avdeling, så bør de se på om dette er vanlig ellers i selskapet også. I en tid hvor de skal effektivisere og nedbemanne, kan det bli rift om stillinger og man presser seg for mye, sier Reinseth.

Flere enn åtte

Arbeidstilsynet kjøpte heller ikke Statoils begrunnelse for at åtte forskere oppfyller kravene til å være unntatt arbeidstidsbestemmelsene i lovverket og er såkalt uavhengige.

Tilsynsleder Reinseth viser til at de kun har sett på en tilfeldig gruppe, men at konklusjonen sannsynligvis gjelder for flere enn de åtte. Han påpeker at når Statoil er et internasjonalt selskap med aktivitet i alle deler av verden, blir det fort press på forskerne når de opplever behov for å være tilgjengelig både natt og kveld på grunn av samarbeid over ulike tidssoner.

— Derfor er det viktig å se på hvordan dette vurderes og at forventningene til de ansatte ligger innenfor rimelighetens grenser. Da holder det ikke bare å være høyt kvalifisert. Vi vet at særlig innen slike miljø, hvor det jobber svært ambisiøse arbeidstakere, er det viktig å løfte arbeidstidsbestemmelser opp og fram, sier Reinseth.

Les også

Statoil suspenderer to nye rigger

Regiondirektør Løvås mener at Statoils praksis med at uavhengige stillinger inntrer ved et visst lønnsnivå, ikke er en god nok begrunnelse.

— En konkret vurdering skal ligge til grunn for hver enkelt stilling. Derfor mener vi at Statoil må endre prinsipp for å håndtere dette, sier regiondirektør Løvås.

Les også

 1. IKM permitterer på Bryne

 2. Over 7000 stillinger forsvunnet i oljebransjen

 3. 37.000 nye oljejobber på seks år

 4. Han skal temme kostnadstrollet

 5. - Det er ille at en krise må til for at vi skal forstå

Publisert:
 1. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 3. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 4. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 5. Hestekarusell og pariserhjul til Ruten i Sandnes

 6. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen