Oljeinntektene faller med 80 milliarder

I fjor "gamblet" regjeringen med at oljeprisen skulle gå opp. I stedet falt den kraftig, og inntektene fra petroleumsvirksomheten går ned med 26 prosent i 2015.

Publisert: Publisert:

Oljeminister Tord Lien må se at departementet hans får mindre penger inn i kassen fra oljeindustrien. Foto: Tommy Ellingsen

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er i Revidert nasjonalbudsjett 2015 anslått til nærmere 223 milliarder kroner i 2015.

Netto kontantstrøm fra petroleumssektoren er de pengene som hvert år overføres til statens pensjonsfond utland (oljefondet).

Les også

Disse prosjektene er ikke lønnsomme med dagens oljepris

Av dette utgjør skatter og avgifter om lag 53 prosent. Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar med om lag 40 prosent og utbytte fra Statoil utgjør den resterende andelen.Sammenlignet med anslaget fra i fjor høst innebærer dette en nedgang i statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten på rundt 80 milliarder.

Gjettet på høyere oljepris

Det er det kraftige fallet i oljeprisen fra i fjor sommer som er skyld i nedgangen. Men også det faktum at regjeringen ventet en oppgang i oljeprisen i år bidrar til at de forventede inntektene synker.

Les også

Ankerfestet har løsnet - oljeprisen i fritt fall

I 2012 hadde staten inntekter på 395,5 milliarder kroner fra olje— og gassvirksomheten. I 2013 falt dette til 345,2 milliarder kroner. Og i fjor nedjusterte regjeringen anslaget for kontantstrømmen med rundt 30 milliarder i 2014 til 297,2 milliarder kroner. Men så sent som ved fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober i fjor mente regjeringen at oljeprisen kom til å stige, og at nettoinntektene kom til å øke til 304 milliarder kroner i 2015.

For at det skulle skje, måtte oljeprisen i år ha ligget på 650 kroner per fat (87 dollar).

I revidert nasjonalbudsjett ligger anslaget på oljeprisen for 2015 nå på 480 kroner per fat (64 dollar).

Investeringene ned

Også investeringene i petroleumssektoren faller.

Investeringene, unntatt leting, i petroleumssektoren var i 2014 på rundt 174 milliarder kroner (faste 2015-kroner). I 2015 ventes investeringene å falle med om lag 15 prosent.

Les også

Statoils Aasta Hansteen blir mindre lønnsom

Totale letekostnader i 2015 er anslått til om lag 30 milliarder kroner og det ventes 40 letebrønner i 2015, ned fra 56 letebrønner i 2014.Til tross for nedgangen i inntekter og investeringer, er olje— og energiminister Tord Lien (Frp) optimist på næringens vegne.

— Ressursene på norsk sokkel vil gi verdiskaping i mange tiår fremover. Næringen må opprettholde et langsiktig perspektiv.Nye, lovende leteområder er avgjørende for en langsiktig, positiv utvikling for Norges største næring. Derfor er regjeringen opptatt av å holde et forutsigbart og høyt tempo i tildeling av nye områder. Dette er særlig viktig i dagens krevende situasjon i næringen,sier Lien.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset

  2. Fylkesmannen svært kritisk til kommunens behandling av gravid kvinne

  3. Ny nedtur for Sandnes Ulf

  4. Overgrepstiltalt fikk ille­befinnende i retten

  5. Medarbeider ved SUS har testet positivt for korona

  6. – Det var nesten som om stedet kalte på meg