- Holder Høyre ord i klimasaken?

I opposisjon rettet Erna Solberg pekefinger mot den rød-grønne regjeringen og ba om en mer ambisiøs klimapolitikk. Nå er det hennes tur til å innfri.

Det stilles store forventninger til Høyres Erna Solberg, til venstre, og Siv Jensen, Frp, i klimapolitikken.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Samarbeidsavtalen legger listen høyere i klimapolitikken enn den forrige regjeringen gjorde, og det med Frp i regjering. Klimapolitikken skal forsterkes, blant annet ved å styrke kollektivtrafikken og ved å satse på miljøvennlig teknologi, sa Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup til NTB i går.

Les også

Nikolai Astrup: Vi legger miljølisten høyere

Samtidig pekte han på at en reduksjon i utvinningstempoet i Norge ikke vil gjøre verden grønnere. Som svar til ambisjonene, fikk samarbeidspartiene refs fra Cicero-forsker Steffen Kallbekken og klimarådgiver Sveit Tveitdal.Begge mente klimaløftene er hule og lover lite og ingenting og understrekte at det kreves sterk lut for å nå klimamålene.

Store forventninger

Ut i fra det Høyre har lovet, mener imidlertid Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, det er grunn til store forventninger til den nye regjeringen.

Les også

- Blytung marsjordre til regjeringen

Naturvernforbundet har selv gjort en gjennomgang av noen av løftene som Høyre har kommet med.— Vi forventer nå at Høyre staker ut en ny kurs for Norge i klimapolitikken. Da er det viktigste å få på plass tiltak for å få ned utslippene i olje- og samferdselssektoren. Norge må rigges for omstilling til lavutslippssamfunnet, sier Haltbrekken til Aftenbladet.

Mindre oljeleting

Haltbrekken mener det er bra at mange nye leteområder, som blant annet Lofoten, Vesterålen og Senja, er satt på vent. Men fortsatt trengs mer.

Haltbrekken er også klar på at det må deles ut langt færre letetillatelser. Innen samferdsel mener han rushtidsavgift og økt kollektivsatsing er riktig medisin som må til for å få ned bilbruken.

Les også

Den nye regjeringen kan knuse Islands oljedrøm

Fornybar energi i utviklingsland, styrking av regnskogfondet og økte investeringer i fornybar energi, trekker WWF Norge fram som noen viktige punkter i klimapolitikken. I tillegg mener generalsekretær Nina Jensen det er helt nødvendig at Norge setter av en andel til fornybare investeringer i oljefondet. Dette vil gi en tydelig signaleffekt, mener hun.— Vi gleder oss til den nye regjeringen legger fram energimeldingen som ser klima og energi i en helhet. Forventningene er store til Høyre og Frp om at de er mer ambisiøse i klimapolitikken enn de rød-grønne, sier Jensen.

- Men er det ikke slik at det er lettere å love i opposisjon enn å levere i posisjon? Har dere for store forventninger til hva Høyre og Frp kan få til i regjering?

— Vi velger å ta uttalelsene de kommer med på alvor. Nå har de muligheten til å gjøre noe, og da regner vi med de griper sjansen, sier Lars Haltbrekken.

— Det er alltid lettere å love i opposisjon, men på dette feltet er det stort behov for å gjennomføre tiltak. På mange områder er vi kjempeoptimister, sier Nina Jensen.

Viktig med nytenking

Også Marius Holm i miljøstiftelser Zero, mener det er grunn til å ta Høyres forslag på alvor.

— Vi er forsiktige optimister. Høyre har kommet med forslag som går lengre enn den sittende regjeringen. Venstre er også viktige her. Som støtteparti til byrådet i Oslo, fikk Venstre til mye god miljøpolitikk, sier Holm.

Les også

Smilet stivnet hos oljeindustriens førstedame

Han peker på at Høyre kan stå for en nytenking i klimaspørsmålet. Noe av det viktigste mener han er å dreie vekk fra verdiløse klimakvoter til systematisk bygging av lavutslippssamfunnet.— Høyre har en mer åpen tilnærming her og har ikke giftet seg med kvotehandel som Jens Stoltenberg. Norge må bidra til en energiomstilling i Europa og ikke motarbeide den, slik Ola Borten Moe har gjort, sier Holm.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 2. Tannlegeinngrep var hevn fra svigerfamilie, mener fornærmet kvinne

 3. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 4. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er

 5. Amerikanere frarådes å reise til Norge

 6. Drapsforsøket i Sandnes: Siktede har tidligere truet sin kone på livet