AUF: Pøs oljepenger inn i fornybar energi

AUF i Rogaland mener Norge er moralsk forpliktet til å satse massivt på forskning i fornybar energi, og vil bruke halvparten av alle oljeinntektene på dette.

Publisert: Publisert:

AUF i Rogaland mener Norge er moralsk forpliktet til å satse massivt på forskning i fornybar energi (Foto: Geir Sveen) Foto: Geir Sveen

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det er manifestet som ble vedtatt på fylkesårsmøtet i Rogaland AUF på Sola i helgen som slår fast at oljepengene skal pøses inn i forskning på fornybar energi.

De samlede inntektene fra sokkelen ligger på over 300 milliarder, og hvis AUFs forslag følges opp vil det bety et gigantløft på området. Til sammenligning har regjeringen satt av 25 milliarder i grunnfondet hvor avkastningen skal gå til dette forskningsområdet.

Les også

AUF-lederen: - Vi må knekke klimakoden

Radikalt forslag

Men den avgåtte lederen i Rogaland AUF, Andreas Bjelland Eriksen, mener Norge har en moralsk forpliktelse til å satse stort på dette området.

— Det er et radikalt forslag, men AUFs rolle er å være visjonære. Vi vet at energikrisen spesielt rammer de fattigste landene, og Norge har som produsent av olje og gass et særlig ansvar for å utvikle alternative energikilder som også kan komme den fattige delen av verden til gode, sier Bjelland Eriksen til Aftenbladet.

Og selv om AUF'erne i Rogaland etterlyser en mye større satsing på fornybar energi, ønsker de også en videre utvikling av oljesektoren. Men dette kan ikke skje uten at det utvikles teknologi for CO2-fangst, presiserer ungdomsorganisasjonen.

Bygg ut mer vannkraft

I tråd med ønsket om å satse på klimavennlig energi vil også Rogaland AUF ha en videre utbygging av vannkraften.

— Men det må skje innenfor en samlet plan, hvor utbygging veies opp mot andre interesser. Men skal vi nå klimamålene er vi nødt til å ta i bruk mer vannkraft, slår Bjelland Eriksen fast.

Ikke overraskende vedtok AUF-årsmøtet på Sola å si nei til bybane nå og anbefaler heller satsing på busway.

Buss er best

— Det er blant annet fylkeskommunens anstrengte økonomi som gjør dette mest realistisk. Men hvis det viser seg at Staten vil bidra med større beløp som gjør det mulig å bygge ut et mer omfattende bybanenett i Stavanger-området, sier vi ja til det, presiserer Andreas Bjelland Eriksen.

Årsmøtet på Sola ble avholdt med over 100 deltakere og møtet ble åpnet med ett minutts stillhet for å minnes de tre AUF'erne fra Rogaland som ble drept på Utøya 22. juli i fjor.

— Det var en fin og verdig markering, og det var både rørende og veldig positivt å se det engasjementet som delegatene la for dagen i beste ånd til de vi mistet, sier Bjelland Eriksen, som selv holdt en minnetale i anledningen.

Ny leder

Det ble også valgt nytt styre i Rogaland AUF under årsmøtet. Ole Martin Juul Slyngstadli ble ny fylkesleder, og han fikk med seg disse i styret:

Beathe Rosbach, organisatorisk nestleder

Margrethe Beathe Rosbach, organisatorisk nestleder

Jakob Bjelland Eriksen, politisk nestleder

Andreas Tharaldsen

Frida Ripland Moberg

Sindre Anfindsen Sandal

Marta Svendsen

Maren Østbø

Kjell Inge Meling

William Leiro Olsen

Studieleder med tale og forslagsrett i fylkesstyret: Håkon Roalsø

Andreas Bjelland Eriksen, avgått leder i Rogaland AUF. Foto: Ukjent

Publisert: