Til ungdommen fra regjeringen og industrien: Det er «oljå» som skal redde verden

Mens Greta Thunberg retter pekefingeren mot Olje-Norge, blir norsk ungdom fortalt at det er nettopp oljeindustrien som skal redde kloden.

Klimabrøl ble kåret til årets nyord i 2019. Erna Solberg (H) fikk et møte med brølet og klimastreikende barn og unge utenfor Stortinget under en klimademonstrasjon i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

I løpet av årets første uke rakk olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) å markere åpningen av Johan Sverdrup – og få et kritisk søkelys rettet mot nettopp det av klimaikonet Greta Thunberg.

Les også

LES OGSÅ: Listhaug deler ut 69 letelisenser på norsk sokkel

På spørsmål om slikt kan svekke rekrutteringen til bransjen, peker Listhaug på at unge er smarte nok til å se at oljebransjen er «kjempespennende og gir enormt med muligheter».

– Hvis du vil redde verden, er dette bransjen der du virkelig kan gjøre en forskjell, sier Listhaug til Aftenbladet.

Skal du berge verden...

At kunnskap og teknologi fra sektoren har overføringsverdi til en rekke andre bransjer, eksempelvis fiskeri eller medisin, mener hun øker attraktiviteten.

– Min oppfordring til ungdommen er virkelig å vurdere olje- og gassektoren når de skal velge yrke. Det er spennende og kommer til å være viktig for Norge også framover, sier regjeringens bransjeambassadør.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) frir til ungdommen.

Kort tid etter dette intervjuet sa lederen i Industri Energi, Frode Alfheim, dette under oljekonferansen i Sandefjord:

– Skal du berge verden, er det her du kan være med og gjøre det. Ungdommen går etter utdanning der de føler de har en trygghet for arbeidsplasser på lang sikt, og jo mer snakk om utvikling, jo lettere er det å få til rekruttering, sa Alfheim.

Les også

LES MER: Oljearbeidere produserer 21 ganger så store verdier som andre industriarbeidere

Han utdyper dette slik overfor Aftenbladet:

– Vi er utvilsomt en omdiskutert bransje, og det har vært noen ekstra omdreininger i den diskusjonen i det siste. Greta Thunberg og andre bidratt til det, sier han.

Frode Alfheim i Industri Energi vil helst snakke om utvikling, ikke avvikling, av oljebransjen.

Industri Energi sluttet seg i forrige uke til en bredt forankret bransjeambisjon om å jobbe for null utslipp fra norske felt og landanlegg innen 2050.

– Jeg tror at vi nå har fått normalisert debatten litt. Vi snakker om utvikling nå, ikke avvikling. Bransjen sier at vi skal være med og løse klimautfordringen, så dette er et frieri til ungdommen om å søke seg til faste, sikre jobber og å delta i teknologiutviklingen for et mer bærekraftig klima, sier Alfheim.

– Tror du dette frieriet vil nå fram til en litt mer klimabevisst generasjon, der en del ser på olje -og gassbransjen som den store, stygge ulven?

Les også

LES MER: Equinor satser 50 milliarder kroner på utslippsreduksjon fram mot 2030

– Ja, det tror jeg. Jeg tror utrolig mange ungdommer fremdeles søker seg til sikre og godt betalte jobber som gjør at de kan bli boende der de bor. Men den enorme klimasatsingen som vi nå viser, tror jeg gjør at de mer klimabevisste ser at de kan kombinere sitt klimaengasjement med en god og interessant jobb samtidig som de er med og utvikler samfunnet vi må ha for å berge kloden, sier Alfheim.

Han avviser at sitt budskap er koordinert med Listhaug på noe vis.

Alfheim tror at flere av utfordringene med rekruttering bare har vært forbigående og at stemningen nå har snudd.

– Vi er nødt til å ha god rekruttering til bransjen, og jeg tror det er med større selvsikkerhet vi sier at vi skal holde på i mange, mange tiår framover.

– Og da er det greit å kunne tilby folk å kunne redde verden?

– Det må være et steikende godt argument for å bestemme utdanningsvalget ditt, sier industritoppen.

Fra høyre: Sylvi Listhaug, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og Lundin Norge-sjef Kristin Færøvik, avbildet på Johan Sverdrup-feltet i forrige uke.

– Vi må slutte å sløse

Administrerende direktør i Lundin Norway, Kristin Færøvik, slutter seg til redde verden-budskapet fra Sylvi Listhaug og Frode Alfheim i Industri Energi.

– Ja, de største utslippene kommer fra oljeindustrien. Klarer du å gjøre noe med utslippene, gjør du en enorm forskjell. Det kan alle som jobber i næringen, gjøre noe med på sitt nivå, uavhengig om det innebærer energieffektivisering på Edvard Grieg-feltet eller å reise med fly litt sjeldnere. Det handler om å kutte ut sløsing, og der har vi en del å gå på.

Les også

LES MER: En oljerigg med batteri? Ja, du leste riktig.

Færøvik tror det er viktig å vise frem at det er på innsiden man kan gjøre en forskjell om man bryr seg om klima, blant annet med å effektivisere energibruken, sløse mindre og utnytte kompetansen og inntektene til å utvikle nye, nødvendige teknologier.

– En slik historiefortelling kan gjøre det mer fristende for unge å gå inn i bransjen, sier Lundin-sjefen.

– Er dette en måte å vinkle et budskap på for å gjøre bransjen mer forlokkende for dem som skal søke seg inn i høyere utdanning og velge en yrkesvei?

– For meg handler det ikke om vinkling, for dette har jeg sagt lenge. Vi må slutte med sløsingen vi har hatt i denne bransjen, sier hun.

Kristin Færøvik i Lundin vil gjerne få fatt i kompetente og arbeidsvillig ungdom - og få gjort noe med sløsingen i oljebransjen.

– Hvis vi kan stole på at vi får den kritiske delen hvis vi trenger den, så slipper man å sitte med enorme reservelagre med utstyr for milliarder av kroner bare fordi vi er redd for å miste fem minutter med produksjon, sier Færøvik.

– Den enorme tilliten vi har til hverandre i Norge, må vi bare bygge videre på. Det i seg selv vil være et utrolig godt klimabidrag i hele verdikjeden, sier hun.

– Foreløpig har vi ikke problemer med å få tak i kompetansen vi trenger. Men det viktigste vi kan gjøre for at unge har tillit til at vi skal være her om 30, 40 og 50 år, er faktisk å gi dem en jobb. Det er lettere å si for et oljeselskap som ikke lever av marginer enn leverandørindustrien. Jeg forstår den forskjellen, men vi må ansette unge mennesker, sier Lundin-sjefen.

Publisert: